Ulazak u vlast

Četiri opcije: Radončić može šta hoće

Vijesti / Flash | 14. 08. 2015. u 10:46 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mora doći do promjene koalicija na svim razinama'', poručio je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić navodeći kako je to način da BiH izađe iz stalne političke krize.

U intervjuu za Press, Radončić je rekao kako je cijela BiH talac "prevare SDA" da je ona apsolutni, a ne relativni pobjednik izbora. Koaliciju SDA sa Demokratskom frontom naziva eksperimentom koji je propao.

Četiri opcije

''Sada prave koaliciju s malim strankama, ali ako im jedan zastupnik ode u toalet, nemaju većinu. Druge stranke, SDP, DF, pa i SBB, ne pokazuju veliki interes da koaliraju s neiskrenim partnerom, kakav je SDA. Sada u FBiH, SBB može biti prevaga u vlasti ili da ostanemo lideri opozicije. Možemo s DF-om, SDP-om i disidentskim krilom SDA, napraviti vrlo moćnu koaliciju i ukloniti radikale. Možemo praviti veliku koaliciju sa SDA i HDZ-om. Četvrta opcija je da se DF, u svom poznatom stilu, predomisli i pokunjen vrati nazad'', rekao je Radončić.

Kaže kako SBB nije opterećen ulaskom u vlast te da će sačekati još nekoliko mjeseci, pa ''eventualno početi razmišljati koji je koncept izlaska iz krize''.

''Neka SDA još neko vrijeme pokazuje svoju nemoć, neznanje i nedostatak liderstva'', rekao je i dodao kako se za sudjelovanje SBB-a u vlasti mora prvo teško pregovarati, kao prvo o depolitizaciji pravosuđa i istjerivanju kriminalaca iz tužiteljskih ureda, koji vode političke procese, a štiti ih SDA.

Budalaste izjave

''Naravno, potreban je i ekonomski plan. Ne mogu prihvatiti budalaste izjave Bakira Izetbegovića da će zaposliti 100.000 ljudi i sutra, kao koalicijski partner, snositi odgovornost za nešto što i sam nazivam glupošću. Ako bi SBB eventualno razmišljao o vlasti, imali bismo svoj veliki program koji se naslanja na britansko-njemačku inicijativu'', rekao je.

Radončić navodi kako je često bio kritiziran kod Bošnjaka jer je govorio da legitimni izborni pobjednik kod Hrvata, HDZ BiH, treba činiti federalnu vladu.

''Ponavljam i danas, bez HDZ-a nema rješenja. Onaj tko ima najviše ruku, a prije toga prihvati zajedničku proeuropsku platformu, ne može biti isključen iz vlasti. Ako SNSD prihvaća takvu reformsku politiku, koja se odriče nepotrebnog separatizma, ne vidim nijedan razlog da ne mogu participirati u vlasti'', kaže Radončić i navodi kako su pisanja o njegovo zahtjevu da zauzme mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH samo medijske spekulacije.

''Ipak, stojim pri stavu da Vijeće ministara BiH treba voditi lider jednog zajedničkog tima'', rekao je predsjednik SBB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close