Traži prava i plati

Čestitka za Praznik rada: 8500 maraka kazne zbog prosvjeda ispred Vlade FBiH

Vijesti / Flash | 29. 04. 2017. u 13:24 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 28. travnja, istog dana kada je federalni premijer Fadil Novalić uputio čestitku radnicima za prvosvibanjski praznik rada, liderima sindikata Željezare Zenica i Sindikata metalaca BiH dostavljen je prekršajni nalog. Kažnjeni su zbog ometanja prometa tijekom prosvjednog skupa održanog 20. veljače ove godine upravo ispred zgrade Novalićeve vlade. Oko 200 radnika blokiralo je tada nekoliko sati promet ispred zgrade federalne vlade, koja je i vlasnik ovog poduzeća, piše Žurnal.info.

MUP Kantona Sarajevo – PU Centar prekršajno je kaznio predsjednika sindikata Željezare Zenica Esada Skomorca sa 1500, predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajru Meleza sa 2000 te Sindikat metalaca FBiH kao pravno lice sa 6000 maraka. Informaciju nam je potvrdio Esad Skomorac.

"Ljudi su bili revoltirani što vlada i resorno ministarstvo ne poštuje dogovore, a po dolasku na prosvjede nitko od nadležnih nije htio razgovarati s njima," objašnjava za Žurnal predsjednik Sindikata Željezare Zenica.

Za dugove Vlade Federacije prema Željezari u iznosu od 50 milijuna koji su nastali svojevremenim formiranjem ''BH Steel Company'' zbog čega su 6 mjeseci bez platu, odgovornih nema. Za 100 radnika koji ne mogu ostvariti pravo na mirovinu zbog neuplaćenih doprinosa, odgovornih nema. Za imovinu pod hipotekom, odgovornih nema.

Podsjetimo,  u Republici Srpskoj se opstruira borba radnika za valstita prava. Naime, jučer su iz Saveza sindikata javili kako im je policija u Banja Luci tražila da plate osiguranje protestne šetnje, 1.svibnja, u tom gradu.

Navode da su u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, koji je na snazi od 2008. godine, u roku podnijeli prijavu CJB Banja Luka za održavanje mirne protestne šetnje 1. svibnja.

''Prvi put u povijesti sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa, ali da smo dužni platiti troškove angažiranja policijskih službenika na osiguranju javnog skupa'', navode.

Čini se kako pravna država itekako djeluje kada treba kazniti ili upozoriti one koji prosvjeduju upravo zbog - nedjelovanja pravne države.

Kopirati
Drag cursor here to close