Sastanci u Bruxellesu

Čelnici EU traže od Čovića intezivnije aktivnosti na europskom putu BiH

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 18:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim dužnosnicima EU i Kraljevine Belgije.

Prvi dan posjeta susreo se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni Čović je detaljno informirao sugovornike o političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih europskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedanja počinje u europskoj prijestolnici potvrda je nastojanja da se europski put ponovno vrati u središte napora, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u zemlji, ističe se u priopćenju iz Čovićevog ureda.

''S tim u vezi, predstojeće razdoblje predsjedanja bit će do kraja posvećeno ispunjavanju obveza nužnih kako bi BiH najkasnije početkom sljedeće godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i gospodarskih reformi, kako bi se osnažio integracijski momentum i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom europskom putu.

Svi sugovornici su se složili da bezuvjetna opredijeljenost za europsku perspektivu BiH nema alternativu, osobito iz razloga što se u proteklom razdoblju pokazalo da usporavanje europske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antieuropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem razdoblju nužno puno brže rješavati sva otvorena pitanja.

Dužnosnici EU su izrazili svoju punu potporu europskom putu BiH i nastojanjima predsjedatelja Predsjedništva da u suradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira europski put BiH, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući svekoliki razvoj bh. države i društva, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close