CCI: Loša realizacija obveza Vlade i Skupštine SBŽ-a

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 20:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rad Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) u trećem kvartalu 2016. godine mogao bi se okrarakterizirati kao rad koji je, prije svega, bio orijentiran na lokalne izbore i pokušaj pridobijanja povjerenja građana za stranke na vlasti, istaknuto je, među ostalim, u izvješću CCI-a o rezultatima rada Vlade i Skupštine SBŽ-a tijekom devet mjeseci ove godine.

"To je osobito bilo zapaženo u rujnu, kada su održane dvije vanredne i jedna redovna sjednica, na kojim su donesene brojne odluke i davane suglasnosti za asfaltiranje puteva u mjesnim zajednicama, izgradnju vodovoda, javne rasvjete i slično", navedeno je u CCI-ovom priopćenju.

Vlada je razmotrila ukupno 1.039 mjera, od kojih je većina dnevno-operativnog karaktera.

"Na odluke i suglasnosti odnosi se čak 62 posto od svih razmatranih mjera, a izvješća i informacije predstavljaju 15 posto. S druge strane, stupanj zastupljenosti značajnih mjera, kojim se susatvno rješavaju neki problemi, gotovo je zanemariv", naveli su u CCI-u.

Kako je istaknuto, zakona je 0,9 posto, strategija 0,2 posto, a radi se o Strategiji razvoja za razdoblje 2016-2020. i Strategiji za borbu protiv korupcije.

Iz CCI-a ističu da je Programom rada Vlade u ovoj godini planirano usvajanje još tri strategije - Strategije razvoja turizma, Strategije razvoja stručnog obrazovanja i Strategije razvoja i održavanja regionalnih putnih pravaca, koje se do sada nisu pojavile na sjednicama Vlade.

Od 26 zakona, planiranih Programom rada 2016. godinu, realizirana su dva, a jedini zakon realiziran u prijedlogu predložen je od Uprave za pitanje branitelja.

Od 25 zakona kojima su predlagači trebala biti ministarstva, tijekom devet mjeseci ove godine utvrđen je samo Nacrt zakona o obrazovanju odraslih.

U CCI-u tvrde da se Skupština SBŽ-a u 2016. godini drži pravila da u svakom kavrtalu jedan mjesec ne radi.

Ocijenjeno je da je, sa šest održanih sjednica za devet mjeseci, intenzitet rada Skupštine SBŽ-a najniži u posljednjih šest godina.

S druge strane, smanjen intenzitet rada pratilo je povećanje efikasnosti, pa je razmotreno 57 mjera, što je najviše u posljednjih šest godina.

Međutim, broj usvojenih zakona u prvih devet mjeseci je, kako tvrde u CCI-u, vrlo skroman, jer je usvojeno šest prijedloga zakona, a još dva zakona su prihvaćena u nacrtu.

"Radi se o rezultatu koji je, ne samo lošiji od rezultata u prethodnom mandatu, nego je najlošiji od svih županijskih skupština u ovom periodu", kaže se u priopćenju.

Iz CCI-a ističu da Vlada snosi veliki dio odgovornosti, ne samo za svoje rezultate, nego i rezultate Skupštine, jer je nije u dovoljnoj mjeri snabdjela potrebnim materijalima.

"S druge strane, Skupština ima svoj dio odgovornosti. Ona se, u čitavoj situaciji, postavlja krajnje nezainteresirano i ne koristi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju da prisili Vladu na ozbiljniji rad i poštovanje svojih obveza", istaknuto je iz CCI-a.

Zaključeno je kako se loša realizacija planiranih obveza Vlade i Skupštine SBŽ-a, direktno odražava na kvalitet života građana.

U izvješću CCI-a navedeno je, također, da su devet mjeseci 2016. godine u SBŽ-u obilježili prosvjedi srednjoškolaca, protiv podjela u školstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close