Nestabilna koalicija

Čavara: Bošnjaci opstruiraju promjenu Izbornog zakona BiH

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 08:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u Dnevniku Naše TV u ponedjeljak je komentirao da federalna koalicija očigledno nije stabilna te da postoje opstrukcije s bošnjačke strane o promjeni Izbornog zakona BiH.

Rekao je kako vjeruje da će se usvojiti zahtjevi o povećanju trošarina jer bez sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kaže, došlo bi do nestabilnosti u proračunskom sustavu.

Čavara je gostovao u Dnevniku poslije zasjedanja Predsjedništva HDZ-a BiH na kojem je istaknuto da u iduća dva mjeseca treba riješiti promjene Izbornog zakona BiH, do izbora 2018. riješiti sva otvorena ključna pitanja i maksimalno se posvetiti eurotlantskim integracijama.

“Dvije godine nakon što smo izabrali Vijeće ministara i Vladu Federacije ukazala se prilika da pregledamo što se učinilo do sada. Iako opet ukazujemo na ono što nije učinjeno za vrijeme mandata, svjesni smo da će za nešto više od godinu dana biti raspisani novi izbori ako se steknu uvjeti za to, odnosno ako se promijeni Izborni zakon BiH. Osim odluke Ustavnog suda o izborima za Dom naroda Federacije, podsjećamo na obećanje da ćemo vratiti stečena prava zaslužnim braniteljima koja su im oduzeta. Zbog opstrukcija, prvenstveno na federalnoj razini, to još nismo učinili”, komentirao je Čavara zaključke sastanka u HDZ-u.

BiH ima sve pretpostavke da se uredi na najbolji način, dodaje čelnik Federacije.

“Međutim, Stalno se potenciraju neki kvaziproblemi poput onoga kad će se slaviti dan nekog entiteta ili revizije presude. Očigledno imamo strukturu političkih stranaka i političkih aktera koji ne žele rješavati te probleme. Mi kao partneri u vlasti nismo dogovorili što želimo riješiti poput odluke Ustavnog suda o neustavnosti ministarstava i vraćanja prava braniteljima. Ne postoji spremnost da se kroz dogovor nešto riješi. Želimo iznijeti jasne stavove o rješavanju određenih problema i predložiti konkretna rješenja'', rekao je Čavara.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je najavio da će se dogovor o promjeni Izbornog zakona postići u iduća dva mjeseca. Na pitanje je li to preoptimističan stav, Čavara kaže: “Uvijek postoji mogućnost da vas stvarnost demantira. Bilo bi realno da ta priča završi u tom razdoblju. Nastojimo objasniti i javnosti i našim političkim partnerima da opstruiranjem čine štetu i svojem narodu. Postoji niz dogovora. Pitanje je samo kad će netko reći vrijedi li to što je dogovoreno ili ne. Postojala je strategija da sa SDA-om definiramo osnovne ciljeve i načela pa da potom dogovaramo sa svima ostalima. U ovom trenutku ne postoji jasan dogovor oko tih rješenja.”


Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (Foto: Bljesak.info)

Ne postigne li se dogovor, kaže Čavara, hrvatska strana u BiH tražit će partnere u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici.

“Temelji BiH se ne smiju dirati, građanske stranke ne mogu birati hrvatske predstavnike, a da desničarske stranke u tom slučaju biraju bošnjačke predstavnike. To bi bio put u nestanak BiH. Jedini put prema napretku je poštivanje osnovnog načela zemlje koje je zapisano od ZAVNOBIH-a do referendumskog pitanja koje glasilo jesmo li za ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba. Samo na tome možemo graditi budućnost'', dodaje predsjednik Federacije BiH.

Dotaknuo se i nestabilnosti federalne koalicije HDZ – SDA – SBB.

“Koalicija nije sigurna prilikom svakog novog zasjedanja Parlamenta Federacije. U situaciji smo da ta koalicija nema nekakve normalne alternative. Žestoki sukob lidera SDA i SBB-a prenosi se na sve niže razine u Federaciji i zato nikad ne postoji jamstvo da će biti postignuta većina”, kaže Čavara i dodaje kako je “donesena rezolucija kojom se osuđuje svaka etnonacionalna podjela, a ta je rezolucija postigla upravo etnonacionalne podjele na bošnjački i hrvatski dio Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.”

MMF za novu tranšu kredita traži povećanje trošarina na naftu i naftne derivate. Zahtjev je prošao u Domu naroda državnog parlamenta, ali još nije u Zastupničkom domu. Ne bude li nove tranše, bilo bi ugroženo normalno funkcioniranje Federacije i njezinog proračuna. Čavara kaže da vjeruje da će se usvojiti uvjeti koje je postavio MMF.

“Razumijem sve one koji tvrde da će se povećati troškovi života u Federaciji. Ne ulazeći u analizu zašto smo došli u tu situaciju, moramo biti svjesni da bez sredstava MMF-a teško možemo održati stabilnost proračunskih isplata u Federaciji”, rekao je dodavši da će se u slučaju nedostatka sredstava vjerojatno pribjeći kratkoročnim pozajmicama.

Kopirati
Drag cursor here to close