Korupcija

Časnik uzimao novac i zapošljavao u Oružane snage BiH

Vijesti / Flash | 06. 02. 2016. u 08:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela, a među optuženima nalazi se i visokopozicionirani časnik u Oružanim snagama BiH.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podignuo je optužnicu protiv Seada Durakovića (1967.), zaposlenog kao profesionalno vojno lice, po činu zapovjednik u Oružanim snagama BiH sa sjedištem u Banja Luci i Seada Fazlića (1961.).

Optuženi se terete da su vršili kaznena djela u vremenskom razdoblju od mjeseca srpnja 2011. godine do kraja rujna 2014. godine, na području Bihaća.

Optuženi Duraković se tereti da je kao visokopozicionirani časnik u Oružanim snagama BiH u kontinuitetu obećavao osobama da će, s ciljem pribavljanja protiupravne imovinske koristi, koristeći svoj službeni položaj i status, te u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu u različitim iznosima, uglavnom od više tisuća KM, vršiti protiuzakonito posredovanje i omogućiti osobama da se zaposle u Oružanim snagama BiH, na način što će utjecati na tijek natječajnih procedura unutar navedene institucije BiH, javlja N1.

Optuženi Duraković je, prema prikupljenim dokazima u više slučajeva, traženjem materijalne koristi i primanjem iste iskoristio službeni i utjecajni položaj unutar institucija BiH, kako bi izvršio utjecaj na druge službene osobe da donesu nezakonitu odluku o prijemu navedenih osoba u Oružane snage BiH, te na taj način počinio kazneno djelo, bez obzira na činjenicu da svojim utjecajem nije postigao namjeravani rezultat.

Prema navodima optužnice, optuženi Duraković je primao nagradu da izvrši dano ''obećanje'' prethodno opisane radnje, a optuženi Fazlić Sead se tereti da je sa umišljajem pomogao da prvooptuženi primi nagradu, kako bi koristeći svoj službeni i utjecajni položaj u institucijama BiH posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close