pomoć

Caritas jeste organizacija Katoličke crkve, ali je pomoć dostupna svima

Vijesti / Flash | 27. 06. 2015. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas Biskupske konferencije BiH dio je svjetske mreža s ukupno 165 organizacija širom svijeta, a u Europi ih ima 48. Oni su pružali pomoć stanovništvu BiH koje je zahvaćeno poplavama u svibnju prošle godine.

Generalni tajnik Caritasa Austrije Christoph Schwifer kazao je novinarima u Sarajevu da je u pomoći poplavljenim područjima u BiH prošle godine sudjelovala 21 europska Caritas organizacija. Između ostalih to su organizacije iz Njemačke, Nizozemske, Luksemburga, Španjolske, Rumunije…

‘’Caritas je baza znanja. Mnoge države su i ranije bile zahvaćene poplavama i postoje izvjesna iskustva u toj oblasti širom Europe. Tako su mnogi eksperti iz drugih europskih država od početka te nepogode mogli doprinijeti pružanju odgovarajuće pomoći za područje BiH’’, ističe.

Precizira da je austrijski Caritas imao koordinirajuću ulogu za ostale organizacije Caritasa širom svijeta, a sve organizacije Caritasa u BiH su se udružile da bi zajednički pomogle unesrećenim ljudima.

‘’Caritas jeste organizacija Katoličke crkve, ali je nama bitno da pomoć Caritasa bude dostupna svim ljudima. Bitno je voditi računa o bolu i patnji ljudi, a ne njihovoj religijskoj i etničkoj pripadnosti. Važno je bilo koordinirati pomoć i s drugim sudionicima tog procesa npr. s općinama koje su imale značajnu ulogu u tom procesu pomoći stanovništvu poplavljenog područja’’, kaže on.

Na konferenciji nazvanoj "356 + dana nakon poplava u BiH", ranije ovog tjedna u Sarajevu, prezentirane su aktivnosti donatora koji su putem Caritasa Biskupske konferencije BiH pomagali rad biskupijskih caritasa na sanaciji šteta izazvanim poplavama. Premijerno je prikazan i film "Caritas u službi čovjeka".

Obilne padavine uzrokovale su u svibnju prošle godine poplave na oko 30 posto područja BiH. Prema podacima, Caritasa BKBiH, poplave i klizišta oštetile su ili uništili oko 100.000 kuća, oko milijun ljudi je direktno ili indirektno ugroženo.

Caritas BKBiH, ubrzo nakon svibanjskih poplava, pokrenuo je kampanju prikupljanja humaniratne pomoći stradalima. Kroz program za poplavljena područja pružali su razne vrste pomoći, koja je omogućena sredstvima prikupljenim od pojedinaca, grupa, organizacija, poduzeća i mreže Caritasa.

Kopirati
Drag cursor here to close