570 milijuna KM

Bukvarević: Preraspodjelom sredstava rješavati probleme branitelja

Vijesti / Flash | 02. 08. 2017. u 05:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH izdvaja godišnje 570 milijuna KM za braniteljsku populaciju i nema mogućnosti za dodatnim izdvajanjem novca, izjavio je u Travniku federalni ministar za pitanje branitelja Salko Bukvarević, nakon sastanka koji je organizirala Organizacija demobiliziranih branitelja Srednja Bosna.

Na pitanje novinara što će se dogoditi sa zahtjevima skupine demobiliziranih branitelja koji se nalaze ispred zgrade Vlade Federacije BiH, Bukvarević je rekao da je s njima u više navrata razgovarano i da su informirani o trenutnim mogućnostima.

''Jedan broj tih ljudi je to shvatio i vratili su se kući, a manja grupa je ostala pred zgradom Vlade, inzistirajući na zahtjevu o 326 KM za svakog demobiliziranog branitelja koji je na birou za nezaposlene. Takvih je oko 70.000 i to bi značilo dodatnih 280 milijuna KM koje mi nemamo'', kazao je Bukvarević.

Na sastanku na kojem je, među ostalim, razgovarano o zbrinjavanju nezaposlenih demobiliziranih branitelja, ministar Bukvarević je rekao da je unutar postojećih sredstava predviđenih za braniteljsku populaciju potrebno napraviti preraspodjelu i donijeti kriterije za dodjelu novca.

''Zatražili smo da predstavnici branitelja do sredine ovog mjeseca dostave prijedlog kriterija, a u narednih pet godina, koliko će trajati sporazumom potpisan između Vlade FBiH i braniteljskih udruga, imat ćemo dodatno na raspolaganju više od 100 milijuna KM koje ćemo uputiti prema braniteljima koji su u stanju potrebe'', istaknuo je Bukvarević.

Kako je rekao, zadatak je i, kroz izmjene i dopune Zakon o osnovnim pravima branitelja, uspostaviti registar branitelja i korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

''To nam je potrebno da znamo tko je što dobio u proteklih 20 godina jer je, prema podacima Ministarstva financija FBiH do danas isporučeno ukupno 11 milijardi KM na račune branitelja'', dodao je Bukvarević.

Naglasio je da trenutno postoji 1.601 braniteljska udruga i da je, kroz zakon o braniteljskim udrugama, nužno uspostaviti njihovu reprezentativnost.

''Volio bih vidjeti da imamo jednu udrugu za cijelu Federaciju BiH. Trebamo znati tko istinski predstavlja branitelje i s kim ćemo dalje pregovarati'', naglasio je on.

Predsjednik Organizacije demobiliziranih branitelja Srednja Bosna Nevzudin Vihrić pozvao je političare da, sustavno u okviru zakona, počnu rješavati probleme branitelja.

''Status nezaposlenih demobiliziranih branitelja može se riješiti samo kod zavoda za zapošljavanje i to njihovim odvajanjem od drugih nezaposlenih osoba, posebnim programom. Da se napravi socijalni karton i da se vide tko su ti ljudi'', istaknuo je on.

Vršitelj dužnosti predsjednika Saveza boraca Federacije Nijaz Hodžić kazao je da će sporazum koji je krajem lipnja potpisan između Vlade FBiH i predstavnika braniteljskih udruga biti dobro prijelazno rješenje do donošenje daljnjih zakonskih akata.

''Provedba tog sporazuma riješila bi status najugroženijih demobiliziranih branitelja koji su na birou i nemaju nikakvih drugih prava'', ocijenio je Hodžić, te je pozvao skupinu demobiliziranih branitelja koji su ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu da se, kako je rekao, vrate u zakonske okvire i u svojim organizacijama nastave borbu za bolji status.

Na sastanku u Travniku sudjelovali su predstavnici nekoliko braniteljskih udruga, te premijer SBŽ-a Tahir Lendo.

Kopirati
Drag cursor here to close