Zapošljavanje

Bukvarević potpisao ugovore s braniteljskim zadrugama vrijedne 404.000 KM

Vijesti / Flash | 14. 06. 2017. u 14:48 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata osiguralo je u ovogodišnjem proračunu milijun konvertibilnih maraka kako bi se putem zadruga ili pojedinačno rješavalo pitanje zapošljavanja demobiliziranih branitelja.

U okviru te proračunske stavke danas su u Sarajevu potpisani ugovori vrijedni 404.000 KM. Dokumente o dodjeli sredstava potpisao je resorni federalni ministar Salko Bukvarević i predstavnici 16 zadruga te pet demobiliziranih boraca.

Bukvarević je danas na press konferenciji naglasio da je upravo zapošljavanje djece šehida i poginulih branitelja te zapošljavanje demobiliziranih branitelja, koji spadaju u kategoriju stanovništva koja teško dolazi do posla s prosjekom od 55 godina prioriteti ovog ministarstva.

Namjera je ova pitanja rješavati dugoročno, pojašnjava Bukvarević te ističe da je obišao zadruge u Mostaru i Čapljini i uvjerio se u učinkovitost ovog projekta.

''Zapošljavanjem ove kategorije društva braniteljima se vraća dostojanstvo, a budući da oni imaju i traume iz proteklog rata, radno-okupacijska terapija pomaže u nadilazežnju i tih problema. Upravo su to razlozi zbog kojih je važno osigurati posao za demobilizirane branitelje'', pojasnio je ministar.

Adem Šačić iz Povjerenstva za dodjelu ovih sredstava kazao je da je bio 81 prijavljeni za ova sredstva, a potom je upriličen obilazak njih 41 gdje su se članovi Povjerenstva uvjerili u opravdanost zahtjeva za dodjelu sredstava iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, zanatstva i proizvodnje.

''Od ovog projekta očekuje se zapošljavanje više desetaka svih braniteljskih kategorija, a puno više neizravnog zapošljavanja. Obaveza je da se sredstva implementiraju po odobrenom projektu'', zaključio je Šačić.

Predstavnici zadruga i demobilizirani branitelji zahvalili su Ministarstvu ističući da u Federaciji postoji između 50 i 70 zadruga čime je stvoreno isto toliko gospodarskih subjekata, što zapravo znači otvaranje novih radnih mjesta i veću domaću proizvodnju.

U ime Zadružnog saveza Federacije BiH Nagib Hadžić istaknuo je da je ovo novi oblik pomoći braniteljskoj populaciji, a za ovaj projekt kazao je i da je prvi koji prepoznaje zadrugarstvo kao najkvalitetniji oblik organiziranja skupina ljudi uključujući i braniteljsku populaciju.

Ovo je druga godina otkako Ministarstvo u proračunu Federacije BiH osigurava sredstva za pomoć za zapošljavanje i samozapošljavanje braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga.

Kopirati
Drag cursor here to close