Ivanić u Sofiji

Bugarska obećala potporu BiH tijekom predsjedanja EU

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 17:09 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik i premijer Bugarske Rumen Radev i Bojko Borisov istaknuli su u ponedjeljak u odvojenim razgovorima u Sofiji s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da će ta zemlja biti prioritet Bugarskoj za vrijeme polugodišnjeg razdoblja njezina predsjedanja početkom 2018.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, predsjednik Radev je tijekom razgovora s Ivanićem naglasio da će integracija BiH biti prioritet predsjedavanja Bugarske EU-om u prvoj polovici sljedeće godine i da BiH ima snažnu potporu ove zemlje za dobivanje kandidatskog statusa.

Ivanić je rekao da pridruživanje EU za BiH predstavlja mogućnost za nadilaženje mnogih unutarnjih sukoba, te izrazio uvjerenost da će ta zemlja dobiti kandidacijski status upravo tijekom bugarskog predsjedanja.

Predsjednici Bugarske i BiH Radev i Ivanić zaključili su da je Bugarska politički vrlo bliska BiH, te da je jedno od važnih pitanja zajednička borba protiv terorizma.

Ivanić je u odvojenim susretima informirao bugarskog predsjednika i premijera o unutarnjoj političkoj situaciji i stavovima unutar BiH oko aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP), te pristupanju NATO-u.

Premijer Borisov je naveo da su pred regijom velika iskušenja, među kojima je i nedovoljno zapošljavanje, što sve zajedno donosi i izazove za stabilnost.

On je Ivaniću prenio iskustva Bugarske o korištenju EU fondova i naglasio da bi i BiH trebala iskoristiti tu mogućnost te da Bugarska može biti dobar primjer.

BiH je prošle godine podnijela zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo, a trenutačno vlasti te zemlje trebaju odgovoriti i prevesti upitnike koje im je uputila Europska komisija kako bi se dobilo mišljenje na temelju čega bi BiH dobila zelano svjetlo Europskug vijeća za dobivanje statusa kandidata i otvaranja pregovora o članstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close