Provedba reformi

Brkić: U BiH postoji suglasnost i spremnost za što skoriju aktivaciju MAP-a

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 11:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić predvodio je bh. izaslanstvo na završnom sastanku o procjeni provedbe IPAP 2015-2016 (Individualni akcijski partnerski plan) za BiH, koji je održan 23. ožujka u NATO stožeru u Bruxellesu.

Tijekom sastanka, na kojem su nazočili zamjenici stalnih predstavnika NATO članica kao i predstavnik Crne Gore, naglašeno je da je BiH učinila značajan napredak, te da su zacrtane aktivnosti unutar IPAP-a u velikoj mjeri implementirane.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je u prethodnom razdoblju intenziviran politički dijalog na visokoj i najvišoj razini između BiH i NATO što je kulminiralo posjetom Jensa Stoltenberga, glavnog tajnika NATO-a Bosni i Hercegovini u veljači 2017. godine, kao važnog koraka u daljnjem jačanju odnosa NATO-a i BiH.

Istaknuo je da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokumente "Pregled obrane“ i "Plan modernizacije oružanih snaga BiH“, kao i njihov plan implementacije.

Naglasio je da usvajanje ovih dokumenata potvrđuje spremnost BiH da se što prije aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP) te ubrza bosanskohercegovački euroatlantski integracijski proces.

U tom je kontekstu informirao Saveznike da u BiH postoji suglasnost i spremnost za ispunjenje uvjeta kako bi se u što skorije vrijeme aktivirao MAP.

Tijekom svog izlaganja zamjenik ministra je informirao i o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine naglasivši da sve lokacije, koje su od Predsjedništva BiH stavljene na popis perspektivnih, koriste Oružane snage BiH, kao i Ministarstvo obrane BiH te da institucije BiH, zajedno sa NATO HQ Sarajevo, ulažu velike napore da se ovaj proces što prije kompletira.

Zamjenik ministra Brkić je informirao i o napretku koji je BiH postigla u prethodnoj godini u procesu europskih integracija naglasivši važnost predane aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, kao i dostavljanje Upitnika od Europske komisije krajem prošle godine.

Informirao je da su integracijski procesi EU i NATO komplementarni i da vode poboljšanju sveukupne situacije u BiH te da reforme doprinose dostizanju neophodnih uvjeta i standarda koje baštine države članice EU odnosno NATO-a.

Brkić je tijekom izlaganja naglasio važnost regionalne suradnje te u tom kontekstu informirao o razvoju i jačanju političkog dijaloga na najvišoj razini.

Podsjetio je na angažman BiH u NATO vođenoj operaciji "Odlučna potpora“ u Afganistanu, ali i u drugim mirovnim misijama te zaključio da svim navedenim aktivnostima Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju posvećenost, kao i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Kao još jedan konkretan primjer dobre suradnje BiH s NATO-m, zamjenik ministra je naveo prihvaćanje organizacije i izvođenja NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe koja će se održati u rujnu 2017. godine u Tuzlanskoj županiji.

Slijedom navedenoga, Brkić je također izvijestio i o naporima BiH u borbi protiv terorizma, korupcije i organiziranog kriminala, te o najznačajnijim aspektima implementiranja reformi na bosanskohercegovačkom europskom i euroatlantskom putu istaknuvši, da je pored navedenih aktivnosti BiH spremna s NATO-m i saveznicima raditi na jačanju javne diplomacije u čemu će pomoći i veleposlanstvo Slovačke Republike u BiH koje ima ulogu NATO kontakt veleposlanstva za BiH.

Saveznici su pohvalili dokument procjene provedbe IPAP 2015-2016 za Bosnu i Hercegovinu naglasivši da je učinjen veliki pomak u provedbi reformi zacrtanih u dokumentu.

Pozdravili su odluke Predsjedništva BiH da se usvoje dokumenti „Pregled obrane“ i „Plan modernizacije oružanih snaga“. U tom su kontekstu ponudili i konkretnu pomoć NATO-a da se dokumenti usvojeni od strane Predsjedništva BiH što brže i kvalitetnije implementiraju.

Saveznici su također pozdravili i dosadašnji angažman kao i rezultate u procesu registracije nepokretne perspektivne vojne imovine naglasivši da je potrebno uložiti i dodatne napore kako bi se taj proces u što skorije vrijeme završio te sukladno tome i aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP).

Istaknuli su važnost nastavka procesa euroatlantskih integracija BiH naglasivši da NATO i EU procesi u BiH nemaju alternativu te informirali da njihove zemlje pružaju punu potporu Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se što prije aktivira MAP i ubrza put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Podržali su politiku "Otvorenih vrata“, kao i jačanje regionalne suradnje i procese koji se razvijaju u sklopu "Berlinskog procesa“.

Saveznici su dali potporu jačanju političkog dijaloga na visokoj i najvišoj razini te su pozdravili posjetu glavnog tajnika NATO-a Bosni i Hercegovini u veljači 2017. U tom su kontekstu izrazili nadu da će se u što skorije vrijeme održati i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća i Predsjedništva BiH (NAC+BiH) u stožeru NATO saveza u Briselu kao vrhunca razvoja i jačanja političkog dijaloga između BiH i NATO.

Potvrđena je opredijeljenost Saveznika za daljnjom potporom na putu NATO integracijskog procesa BiH te je pozdravljeno sudjelovanje BiH u NATO vođenoj operaciji u Afganistanu ali i u drugim međunarodnim misijama što potvrđuje doprinos BiH u procesima za jačanje međunarodnog mira i sigurnosti, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close