Reagiranja i pravila

Britanija u EU mora ostati još dvije godine

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije tvrde da će Britanija ostati članica bloka dok se pregovori o njenom odlasku ne zaključe, što vjerojatno znači da će ostati članica još dvije godine.

Kako prenosi Fena, čelnici europskih institucija priopćili su da "dok se proces pregovora ne okonča, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje članica Europske unije, sa svim pravima i obvezama koje proističu iz toga".

Oni navode kako se na osnovu ugovora bloka, "zakoni EU nastavljaju primjenjivati u potpunosti u Ujedinjenom Kraljevstvu dok prestane biti članica".

Priopćenje su potpisali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i nizozemski premijer Mark Rutte, čija zemlja trenutno obavlja rotirajuću dužnost predsjedajućeg EU, prenosi Associated Press.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je Europska unija dovoljno jaka da pronađe "prave odgovore" na britansko glasovanje o napuštanju bloka.

Merkel je kazala kako Njemačka ima "poseban interes" i "posebnu odgovornost" za uspjeh europskog jedinstva. Dodala je da je pozvala predsjednika Europske komisije Donalda Tuska, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i talijanskog premijera Mattea Renzija u Berlin u ponedjeljak uoči ranije planiranog summita EU.

Merkel je izjavila novinarima u Berlinu da Europa ne treba izvlačiti "brze i jednostavne zaključke" iz referenduma koji bi samo stvorili nove podijele.

Ona je izrazila "veliko žaljenje" britanskom odlukom da napusti EU i kazala je da blok mora raditi na "bliskim" budućim vezama s Britanijom. Naglasila je da ta zemlja ostaje članica EU "sa svim pravima i obvezama" dok obje strane ne okončaju pregovore.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u petak da iskreno žali što su Britanci glasovali da napuste Europsku uniju, ali da Unija mora unijeti promijene kako bi krenula naprijed.

U kratkoj televizijskoj izjavi Hollande navodi da će britansko glasovanje staviti Europu na kušnju, i pozvao je na jačanje sigurnosne i industrijske politike. Također je pozvao na snaženje eurozone.

''Kako bi krenula naprijed, Europa ne može djelovati kao prije'', izjavio je francuski čelnik, prenosi Associated Press.

Visoki zapovjednik moćne iranske Revolucionarne garde opisao je britansko napuštanje Europske unije kao cijenu za "godine kolonijalizma i zločina protiv čovječnosti".

Iranska novinska agencija Fars navela je riječi brigadnog generala Massouda Jazayerija u komentaru u petak nakon što su objavljeni rezultati britanskog refrenduma o EU. Jazayeri također obavlja dužnost zamjenika načelnika Generalštaba iranskih oružanih snaga.

U međuvremenu je dužnosnik ureda predsjednika Hassana Rouhanija, Hamid Aboutalebi, nazvao glasovanje "velikim potresom" koji je dio "domino efekta" propasti EU.

Iranska vlada još je sumnjičava prema Britaniji zbog njezine podrške puču u kome je postavljen na vlast šah Mohammad Reza Pahlavi. Britanka iranskog porijekla također je zatočena u Iranu od Revolucionarne garde.

Odluku Britanaca da napuste Europsku uniju komentirao je i papa Franjo.

"Ishod britanskog referenduma sve nas poziva da sačuvamo i britansko i europsko zajedničko dobro", rekao je Papa u razgovoru s novinarima na letu od Rima do Armenije, gdje kasnije stiže u trodnevni posjet.

"Narod je izrazio svoju volju. Sada je na nama velika odgovornost da sačuvamo dobrobit naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobrobit i suživot cijelog kontinenta. To je ono što očekujem", rekao je Franjo, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close