Zaključak sastanak

Brdo-Brijuni proces: Ojačati otvoreni dijalog, izbjegavati raspaljivu retoriku

Vijesti / Flash | 04. 06. 2017. u 06:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključna predanost sastanka Brdo - Brijuni je ojačati odgovornost za političku stabilnost i pomirenje u jugoistočnoj Europi, koja se suočava s izazovima usljed usporavanja procesa proširenja EU i rastućim negativnim globalnim trendovima. Kako bi se postigla stabilnost, vladavina zakona mora postati prevladavajući princip u svim aspektima i diljem šireg susjedstva, jedan je od zaključaka sastanka lidera Brdo - Brijuni procesa, održanog danas u Brdu kod Kranja.

Potrebno je, kako se navodi, ojačati otvoreni dijalog te izbjegavati nacionalističku i raspaljivu retoriku.

Sloboda izbora političkih i sigurnosnih usklađivanja trebala bi ostati suvereni i nezavisni izbor svake zemlje.

''Ponavljamo potrebu suzdržati se od bilo kakvih uplitanja u pitanja koja se tiču procesa donošenja odluka, koji su u suštini unutar domaće nadležnosti'', dodaje se.

Čelnici priznaju da su EU i zemlje članice posljednjih godina pružale pomoć zemljama članicama Procesa Brdo - Brijuni.

Slažemo se, međutim, da nije dovoljno samo obećati udaljenu perspektivu članstva u EU da bi se zadržalo povjerenje u proces pristupanja u jugoistočnoj Europi. Potrebne su opipljive političke akcije. Zemlje Procesa Brdo - Brijuni očekuju novi poticaj takvom angažmanu iz zemalja članica EU. To mora biti jasno svima nama, te bi ovo trebalo razmotriti Europsko vijeće, kako su i voditelji Brdo - Brijuni procesa kontinuirano naglašavali. Integracija zemalja Procesa Brdo - Brijuni dovršit će i potpuno konsolidirati Europsku uniju.

Potrebno je potaknuti procjenu postojećeg okvira za pridruživanje Europskoj uniji, pružajući jasnu perspektivu članstva u EU u razumnom roku, u cilju da se postigne ubrzana dinamika za one kandidate koji mogu brže napredovati na reformskom putu, posebno ako se to potvrdi napretkom u području vladavine prava, pravosuđa, nacionalnih manjina i dobrog upravljanja. Ovdje je potrebno pravilno se pozabaviti otvorenim tekućim pitanjima i strukturalnim problemima političkih sustava. Takav pristup bi bio koristan ne samo za Jugoistočnu Europu, već i za stabilnost i sigurnost Europske unije.

Svjesni smo da je neophodna iskrena angažiranost u procesima pomirenja i rješavanju naših otvorenih pitanja i sporova na miran način, te kroz politički dijalog, sukladno međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se postigla pravedna i pravična rješenja. Ovo je potrebno kako bi se izgradilo povjerenje među čelnicima Jugoistočne Europe, te naše susjedstvo održalo stabilnim i sigurnim. Europska unija i njezine institucije pozvane su aktivnije se uključiti u tom pogledu, gdje je to potrebno.

Štoviše, produbljivanje suradnje na različitim područjima od zajedničkog interesa, uključujući suradnju na području sigurnosti među zemljama jugoistočne Europe, također će doprinijeti stabilnosti šireg susjedstva.

Poboljšana gospodarska suradnja nadopunit će sveobuhvatnu predanost stabilnosti i napretku. Stoga moramo istražiti mogućnosti kako bismo Jugoistočnu Europu učinili privlačnijom za ulaganja u napredni prijevoz, energiju i digitalnu infrastrukturu, koje će Jugoistočnu Europu bolje povezivati sa širim europskim mrežama.

Hrvatska i Slovenija stoga vrlo čvrsto zagovaraju dinamičniji proces europskih integracija, kao i euroatlantsku integraciju zemalja koje žele postati članice NATO-a, te pružaju pomoć svim zemalja Procesa Brdo - Brijuni koje odaberu slijediti zahtjevnu putanju provedbe izazovnih i preobraznih reformi.

Dogovorili smo da će (Republika Makedonija) biti domaćin sastanka čelnika Procesa Brdo - Brijuni 2018. godine, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close