Mostarska večera

Bošnjaci spremni na ustupke Hrvatima

Vijesti / Flash | 04. 04. 2017. u 06:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Što se tiče bošnjačke strane očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu BiH, parlamentu. Ja sam rekao šta je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli BiH. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo. Mislim da postoji ta spremnost", rekao je bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon večere lidera regije u Mostaru.

Večeri uoči otvaranja mostarskog Sajma nazočili su član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić, predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

''Razgovarali smo o tom kako popraviti stvari i kako popraviti povjerenje u BiH. Bio je to jedan otvoren razgovor. Svi smo iskazali svoje bojazni i što očekujemo od druge, odnosno treće strane. Baš smo onako otvorili te teme, ali ništa nismo završili. Malo smo se ponavljali. No, bio je to iskren razgovor. Svi smo međusobno razgovarali. Dobro je raspoloženje. Svi su svjesni toga da sa svake strane treba napraviti nekoliko koraka ka nekom srednjem rješenju i stabilizirati stanje u BiH", izjavio je Izetbegović te dodao kako je u ime bošnjačke strane spreman na "ustupke", te da vjeruje u mogućnost dogovora.

Plenković je izjavio kako Hrvatska smatra minimumom postizanje dogovora tri strane u BiH o izmjenama Izbornog zakona koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti što do sada, kako je naglasio, nije bio slučaj.

"Ako je duh Daytonskog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva BiH budu iz tri konstitutivna naroda. Veoma je važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se osigura izbor legitimnih predstavnika", istakao je Plenković, prenosi Srna.

Plenković je naglasio da je to minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a što je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji.

U potpunosti je podržao stav hrvatske strane u BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

"Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i nužna. Usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo bi jedan miran rad institucija u vremenu koji je sada na dnevnom redu", dodao je Plenković i naveo da je Hrvatska "najveći zagovornik europskog puta BiH".

Čović je poručio kako se mogućnost biranja predstavnika Hrvata u institucijama BiH ne može ničim uvjetovati.

"Tu je problem. Netko vjeruje da još može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može. Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH", istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close