Bošnjaci spremni na ustupke Hrvatima
Mostarska večera
OBJAVA: Utorak, 4. travnja 2017. 8:11
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Bošnjaci spremni na ustupke Hrvatima
12

Plenković je naglasio da je to minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a što je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji.

"Što se tiče bošnjačke strane očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu BiH, parlamentu. Ja sam rekao šta je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli BiH. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo. Mislim da postoji ta spremnost", rekao je bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon večere lidera regije u Mostaru.

Večeri uoči otvaranja mostarskog Sajma nazočili su član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić, predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

''Razgovarali smo o tom kako popraviti stvari i kako popraviti povjerenje u BiH. Bio je to jedan otvoren razgovor. Svi smo iskazali svoje bojazni i što očekujemo od druge, odnosno treće strane. Baš smo onako otvorili te teme, ali ništa nismo završili. Malo smo se ponavljali. No, bio je to iskren razgovor. Svi smo međusobno razgovarali. Dobro je raspoloženje. Svi su svjesni toga da sa svake strane treba napraviti nekoliko koraka ka nekom srednjem rješenju i stabilizirati stanje u BiH", izjavio je Izetbegović te dodao kako je u ime bošnjačke strane spreman na "ustupke", te da vjeruje u mogućnost dogovora.

Plenković je izjavio kako Hrvatska smatra minimumom postizanje dogovora tri strane u BiH o izmjenama Izbornog zakona koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti što do sada, kako je naglasio, nije bio slučaj.

"Ako je duh Daytonskog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva BiH budu iz tri konstitutivna naroda. Veoma je važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se osigura izbor legitimnih predstavnika", istakao je Plenković, prenosi Srna.

Plenković je naglasio da je to minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a što je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji.

U potpunosti je podržao stav hrvatske strane u BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

"Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i nužna. Usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo bi jedan miran rad institucija u vremenu koji je sada na dnevnom redu", dodao je Plenković i naveo da je Hrvatska "najveći zagovornik europskog puta BiH".

Čović je poručio kako se mogućnost biranja predstavnika Hrvata u institucijama BiH ne može ničim uvjetovati.

"Tu je problem. Netko vjeruje da još može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može. Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH", istaknuo je Čović.

Komentari (12)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Ante Tomic
1. Ante Tomic
prije 142 dan.
E golemo, ovaj bošnjački predstavnik javno priznaje da Hrvati u BiH nemaju svoje legitimne predstavnike u vlasti! Pa ovo nema nigdje... Inzko gluh, US Ambasada u Sarajevu spava, normala! Hrvati u BiH, kao konstitutivan narod imaju pravo da traže ovo što misle da je najbolje za njih same, bez da moraju ikoga pitati, a pogotovo ne tebe Bakire, jer si nitko i ništa! Drugim riječima, zakonit predstavnik Hrvata u BiH nije tvoja volja Bakire, već njihovo pravo!
+122
-158
6
BA
Chrome
dark ness
1.1. dark ness
prije 141 dan.
tako je ante, samo iskljucivo i desnicarski.
+122
-30
6
BA
Chrome
Miki Mikic
2. Miki Mikic
prije 142 dan.
Ako budete srali o trecem, onda ce vam uvjek Bosnjaci birati "Hrvata", a ima ih u Sarajevu koliko god hocete normalnih.
+176
-87
6
BA
Firefox
Ante Tomic
2.1. Ante Tomic
prije 142 dan.
Normalni! Samo malo, da razjasnimo nešto... jesu li to oni "Hrvati" koji po bliskoistočnom Sarajevu sviraju prema vašim notama?! To su vama "normalni Hrvati" ?!
+80
-149
32
BA
Chrome
Cinco Kapulica
2.2. Cinco Kapulica
prije 142 dan.
Samo vi birajte i to po mogoćnosti opet izroda Komšića izaberite to će biti posljednji čavao u lijes protektorata nastalog Washingtonskim sporazumom i onda ćete konačno dobiti svoju džamahiriju.
+66
-132
32
DE
Chrome
Učitaj sve odgovore
kurayusa boy
3. kurayusa boy
prije 142 dan.
Eto treće uzborne jedinice sam što nije.   8|   8|   8|   8|   8|
+28
-53
25
BA
Chrome
Mark Webber
4. Mark Webber
prije 140 dan.
Radni dan klikćistan!
+1
-8
30
BA
Chrome
Iss Kriss
5. Iss Kriss
prije 140 dan.
[cenzura] ti [cenzura] Boze!
+1
-2
5
BA
Chrome
Mark Webber
6. Mark Webber
prije 136 dan.
RADNI DAN KLIKĆISTAN, ŠERIJATSKI PRISEBAN!
+0
-3
11
BA
Chrome
Učitaj još komentara