Narodna skupština

Bošnjaci napustili Skupštinu zbog nove priče o referendumu

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a napustili su danas sjednicu prije rasprave o ponovnom izjašnjavanju o izvještaju Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatima referenduma, održanog 25. rujna 2016. godine, o neustavnom Danu RS-a.

Uime ove koalicije Nedim Čivić je ukazao da Narodna skupština RS-a narušava odluke Ustavnog suda BiH i nije isključeno, kako je naveo, da se lista onih protiv kojih Tužiteljstvo BiH vodi istragu zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH proširi, kao i da se prošire američke sankcije ili još nekih zemalja na još neke osobe.

''SAD je uveo sankcije entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je zabranio održavanje referenduma u RS-u u rujnu prošle godine, a vodi se proces u Tužiteljstvu BiH protiv onih koji su kršili ili nisu proveli odluke Ustavnog suda BiH te narušavali Ustav BiH'', rekao je Čivić.

Razmatranjem današnje točke u parlamentu, kako je naveo, i dalje se narušavaju odluke Ustavnog suda BiH i Ustav BiH.

Čivić je podsjetio da je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a, 6. prosinca prošle godine utvrdilo da je povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, jer su odluke Narodne skupštine o provedenom referendumu objavljene prije rasprave u Vijeću naroda RS-a.

Iako su zastupnici Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a napustili sjednicu prije rasprave, predsjednik ove komisije Siniša Karan podnio je izvještaj parlamentarcima.

Nijedan zastupnik stranaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS-a nije danas sudjelovao u ponovnoj raspravi o izvještaju o rezultatima referenduma u RS-u.

Opozicija je optužila vlast u RS-u da je obezvrijedila referendum o "danu RS-a“, čiji rezultati nisu potvrđeni ni u parlamentu, te nisu ni stupili na snagu.

U završnom obraćanju predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je kazao da volju građana nitko ne može osporiti.

Tvrdi kako su rezultati referenduma primijenjeni, jer je Narodna skupština RS-a usvojila zakon o Danu RS-a, a da Ustavni sud RS-a nije osporio referendum, već se bavio procesnim radnjama i da parlament treba konstatirati rezultate referenduma.

Izvještaj Komisije za provođenje referenduma ponovo je vraćen u parlament RS-a, nakon što je na primjedbe Kluba Bošnjaka Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavni sud RS-a 6. prosinca prošle godine utvrdio da su skupštinske odluke o tom pitanju, prije razmatranja u Vijeću naroda RS-a, objavljene u „Službenom glasniku RS-a“.

Radi se o skupštinskim odlukama o konstatiranju rezultata republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“ te o odluci o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma.

U međuvremenu je rezultate referenduma poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close