Sve je po zakonu

Borovac navodi da je projekt prošao propisane procedure

Vijesti / Flash | 16. 04. 2013. u 16:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam radila u Uredu koordinatora kada je pripreman projekt, kao ni u vrijeme provođenja procedure javne nabavke, niti u vrijeme potpisivanja ugovora o implementaciji projekta''

Ovo je danas izjavila Feni državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac zamoljena za komentar medijskih izvještaja da je odobrila isplatu 780.000 KM za izradu dokumenta pod nazivom "Normativno-tehnička pravila za izradu zakona i drugih propisa" u Federaciji BiH.

Prema tim navodima, ovaj dokument je radio Pravni institut Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na čelu sa bivšim dekanom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Veljkom Trivunom.

''Ono što mogu reći jeste da je projekt proistekao iz Strategije reforme javne uprave i urađen je kao potreba harmonizacije pravnog sistema u BiH, a što je jedan od osnova i za europske integracije. U izradi ovog projekta, pored Ureda koordinatora, sudjelovali su uredi za zakonodavstvo na državnom nivou, nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH'', navodi Borovac.

Istakla je da je projekt prošao propisane procedure koje se odnose kako na izradu tako i na implementaciju.

''U pripremi, izradi i implementaciji projekta Ured koordinatora ništa ne radi sam bez suglasnosti korisnika i Upravnog odbora Fonda. Niti možemo nametnuti neki projekt, niti za njegovu implementaciju isplatiti novac dok svaku fazu ne odobre korisnici projekta i Upravni odbor Fonda. Procedure po kojima radi Fond kontrolira Ured za reviziju institucija BiH, a o čemu postoji izvještaj ove institucije'', navela je.

Kako je kazala, Ured koordinatora za svaki projekt koji se financira iz Fonda provodi proceduru javne nabavke i to u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Tako je urađeno i u ovom slučaju. Raspisan je međunarodni natječaj, na koji su se prijavile tri tvrtke. Pored Ekonomskog fakulteta, prijavili su se Zamm media doo i Djikic consalting services.

''Između ove tri tvrtke, izabran je Ekonomski fakultet sa najnižom cijenom tehnički zadovoljavajuće ponude. Niti jedan pravni fakultet iz BiH nije se prijavio na ovaj natječaj. Kao garant uspjehu projekta su stručnjaci koje je angažirao Ekonomski fakultet i to četiri doktora pravnih znanosti i dva doktora ekonomskih znanosti'', naglasila je Borovac.

Navela je da su sve projektne aktivnosti odobrili korisnici projekta sa sva četiri upravna nivoa, a u skladu sa procedurama Fonda. Ekonomski fakultet podnio je šest izvještaja o aktivnostima na ovom projektu koji je trajao 22 mjeseca. Konačna cijena isplaćena Ekonomsko fakultetu je 674.979,88 KM. Kako nisu obavljene određene aktivnosti specifične obuke, Ured nije Fakultetu isplatio 111.061,69 KM, a koje su trebale biti obavljene nakon usvajanja procedura, što se nije dogodilo do završetka projekta.

''O svim aktivnostima na projektu detaljno smo izvijestili Vladu Federacije BiH, kao odgovor na zaključak Predstavničkog doma domu i to 17.01. 2013. godine. Zato i čude izjave koje zastupnici danas daju, a koje su usmjerene ka narušavanju mog ugleda, kao i ugleda Ureda koordinatora za reformu javne uprave, posebno u vrijeme kada smo najavili novog donatora za reformu javne uprave'', kazala je Borovac.

Kopirati
Drag cursor here to close