Umirovljenje

Borci na pregovorima: Blokirat ćemo Vladu

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 11:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Federacije BiH u toku su pregovori predstavnika Federalne vlade i vojnih penzionera Armije RBiH i HVO-a, koji su se okupili danas u Sarajevu na mirnim prosvjedima tražeći da utvrđeni Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Predstavnici Vlade FBiH njihove su predstavnike odmah po dolasku grupe pred zgradu pozvali na pregovore.

"Radi se o zakonu koji nas vraća u prava koja su nam oduzeta još 2013. godine tim tzv. pokvarenim Helezovim zakonom. Promijenjeni su osnovica i koeficijent. Ja imam 39 godina radnog staža, a imam tri rješenja od MIO-a, gdje se svaki put svako rješenje razlikuje po koeficijentu, a zadnje se razlikuje i po osnovici i po koeficijentu. To je protuzakonito i diskriminacija'', rekao je Rifat Tirak, predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika FBiH.

Tirak kaže da su bivši borci ponovo danas na ulicama zbog toga što Vlada FBiH nije uradila ništa od toga što je obećala.

''Vlada je čak formirala i interresornu grupu i 15. prosinca prošle godine nam je rečeno da će nam biti vraćena prava s istim koeficijentom. Rekli su nam 26. prosinca da ne mogu sve odmah uraditi, i to smo prihvatili. Sve što je Vlada predlagala mi smo prihvatili. Kazali su da će za deset dana to uputiti u parlamentarnu proceduru. Prošla su tri mjeseca, a u međuvremenu je sam premijer najmanje četiri puta u medijima rekao da je to završeno", rekao je Oslobođenju Tirak.

Dodao je kako su danas predložili da bude masovniji skup, napominjući kako će blokirati zgradu Vlade FBiH, ali neće blokirati ulice, jer, kako je istaknuo, ''ne žele da obični čovjek trpi''.

Kopirati
Drag cursor here to close