Za Poirota

Bijeg preko granice: Novi zaplet u slučaju Šimić

Vijesti / Flash | 07. 09. 2017. u 22:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suradnici Josipa Šimića, Boris Kordić i Josip Kvesić pobjegli su iz BiH, objavio je portal Žurnal.

Pripadnici SIPA-e od četvrtka ujutro tragaju za njima, ali ih nisu pronašli na adresama u Hercegovini.

Prema saznanjima Žurnala, Boris Kordić u srijedu je u podnevnim satima napustio BiH i to svega sat vremena nakon što je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić poslala naredbu SIPA-i kojom je tražila obustavu svih aktivnosti u vezi sa slučajem Šimić.

Josip Kvesić BiH je napustio tri dana nakon što je Josip Šimić Tužiteljstvu BiH dostavio krivotvorene akte SIPA-e kojim je pokušao dokazati da ta Agencija nezakonito prisluškuje glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i potpredsjednicu VSTV-a Ružicu Jukić.

Inače, od trenutka uhićenja Josipa Šimića vlada potpuna zbrka među pravosudnim i policijskim agencijama. Nakon što je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo izdalo naredbu za uhićenje Josipa Šimića zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente SIPA-e, reagiralo je Tužiteljstvo BiH koje je tražilo izuzimanje spisa s županijske razine. Po njima je Josip Šimić svjedok, a ne osumnjičeni i treba imati punu zaštitu države.

Međutim, nakon što je Šimić tijekom prvog ispitivanja u SIPA-i u svojstvu osumnjičenog otkrio da je navodne transkripte razgovora dobio od osoba koje su se predstavili kao inspektori SIPA-e, u Tužiteljstvu BiH zavladala je dodatna panika. Stoga je glavna državna tužiteljica u srijedu popodne, poslala naredbu SIPA-i da hitno obustavi sve radnje prema Josipu Šimića.

Međutim, prije nego je naredba dostavljena, Šimić je kao 'inspektore SIPA-e' identificirao bivše službenike Službe s poslove sa strancima – Borisa Kordića i Josipa Kvesića.

Njima dvojici već se sudi na Sudu BiH zbog korupcije i zloupotrebe položaja i ovlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close