Europska unija

BiH zbog MMF-a neće dobiti status kandidata

Vijesti / Flash | 01. 07. 2017. u 06:58 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom neće biti nastavka Reformske agende, a bez Agende nema ni kandidatskog statusa sljedeće godine, proističe iz odgovora koje su Nezavisne novine dobile iz Izaslanstva Europske unije i visokih dužnosnika BiH.

Naime, u Izaslanstvu EU su pojasnili da je program MMF-a veoma važan stup Reformske agende koji vodi i pruža podršku reformskim naporima zemlje, a nastavljen napredak u provođenju Reformske agende je važan za put zemlje ka EU.

"20. rujna 2016. godine Vijeće za opće poslove (GAC) EU je pozdraviko 'značajan napredak u provođenju Reformske agende' i pozvao je Europsku komisiju da podnese svoje mišljenje o aplikaciji za članstvo zemlje. Istovremeno, Vijeće za opće poslove je pozvalo BiH da 'nastavi s naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende… u bliskoj suradnji s EU, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i s civilnim društvom'", istaknuli su u Izaslanstvu.

S druge, pak, strane Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da je osobno od Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnost EU, čuo da od kandidatskog statusa neće biti ništa ako ne bude bilo kakvog napretka u ekonomskim reformama, odnosno provođenju Reformske agende. Time je, kako proističe, uspostavljena jasna veza između programa MMF-a i kadidatskog statusa zemlje za članstvo u EU.

Većina, pak, političara u BiH ističe da je aranžman ili propao, kao što, na primjer, tvrdi Milorad Dodik, predsjednik RS, ili ozbiljno ugrožen, kako kaže Fadil Novalić, premijer FBiH, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Dodik je rekao da "od aranžmana s MMF-om nema ništa, ali da to nije krivica RS".

"Očigledno je da od aranžmana ništa nema. Hoće li ga biti, vidjet ćemo. Mi ćemo inzistirati da se razgovara. Mi ne mislimo da MMF ne treba upravljati našim životima kao što je to bilo do sada. Toga aranžmana sada i nema, a uostalom mi smo i do sada preživjeli bez MMF-a. A aranžman ne funkcionira zahvaljujući tome što na razini FBiH i BiH nisu uspunjeni uvjeti", rekao je Dodik Nezavisnim novinama.

Unatoč tome što aranžmana za sada nema, Dodik kaže da se to neće odraziti negativno na RS, a čak, kako je istaknuo, razmišlja o povećanju plaća u javnom sektoru u RS.

"Prošle godine smo imali rast bruto domaćeg proizvoda u RS od 2,9 posto. Ukoliko se taj trend nastavi, a ove godine budemo imali rast od tri do 3,5 odsto, stvorit će se uvjeti za povećanje plaća", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

On kaže da je RS ostvarila veliki uspjeh činjenicom da u vremenima krize nijednom nisu padale plaće u RS, i da je vrijeme da se sada ta razina počne dizati.

"Ako MMF bude bio protiv toga, zašto bismo mi obavezivali RS ako smo mi ispunili sve uvjete koje su od nas tražili, a FBiH i razina BiH nisu", rekao je Dodik.

Podsjećamo, produženi aranžman s MMF-om je u zastoju zato što Parlament BiH nije izglasao povećanje trošarina na gorivo za izgradnju autoceste.

Kopirati
Drag cursor here to close