stanje neprihvatljivo

BiH treba mijenjati logiku

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 06:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadašnje stanje u Bosni i Hercogovini je neprihatljivo i ona mora krenuti "od daytonske prema bruxelleskoj logici", a činjenica da u sljedećih pet godina neće biti proširenja ne znači da će za to vrijeme proces proširenja mirovati, izjavio je u utorak kandidat za povjerenika za europsko susjedstvo i pregovore o proširenju Austrijanac Johannes Hahn.

Hahn je tijekom trosatnog saslušanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta ponovio riječi novoga predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera da za vrijeme mandata sljedeće Komisije nijedna zemlja neće ući u EU-u, ali da to ne znači da će "proces proširenja mirovati", niti da će se sadašnji pregovori sa zemljama kandidatima zaustaviti.

Hahn je, piše Hina, rekao da se mora prevladati sadašnji zastoj u reformama u Bosni i Hercegovini te najavio da će na početku svog mandata posjetiti tu, kao i druge zemlje koje imaju europsku perspektivu.

"Sadašnje stanje u BiH je neprihatljivo i ona se mora pokrenuti od daytonske prema bruxelleskoj logici", rekao je Hahn.

Hahn je istaknuo važnost stabilizacije zapadnog Balkana, dodajući da se ne može dopustiti "postojanje rupa u željezničkoj, cestovnoj i energetskoj mreži" unutar te regije i između nje i EU-a, prenosi Hina.

S obzirom na to da u mandatu sljedeće Komisije neće biti proširenja, Juncker je odlučio promijeniti i naziv resora, iz kojeg je vidljivo da je proširenje palo u drugi plan.

Kopirati
Drag cursor here to close