Upitnik Europske komisije

BiH smišlja odgovore: Kako uraditi reformu javne uprave?

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 11:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je, u dijelu koji se odnosi na javnu upravu, dobila više od 70 pitanja iz Upitnika Europske komisije, ali mnoga se pitanja, ne samo u ovoj, nego u svim oblastima, zapravo sastoje od više potpitanja, tako da je ukupan broj pitanja znatno veći'' kazao je Feni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Pitanja iz oblasti javne uprave su sastavljena u šest segmenata, koji odgovaraju ključnim pitanjima za reformu javne uprave iz strategija proširenja Europske komisije, odnosno SIGMA principima javne uprave. Ove dimenzije ujedno su i stupovi Strategije reforme javne uprave za naredni srednjoročni period, čija je izrada u tijeku.

To su područja: Strateški okvir za reformu javne uprave; Izrada i koordinacija politika; Državna služba i upravljanje ljudskim resursima; Odgovornost; Pružanje usluga te Upravljanje javnim financijama.

Ćuzulan navodi da će na pitanja iz oblasti javne uprave odgovarati brojne institucije svih razina vlasti, uključujući i kantone. Mnoge od ovih institucija su i ranije bile uključene u proces reforme javne uprave, ali ne sve.

Po njegovim riječima, Ured koordinatora će dati doprinos pripremi odgovora za dio pitanja, primarno na pitanja koja se odnose na strateški okvir za reformu javne uprave, ali i u drugim oblastima u skladu s raspoloživim podacima.

Već su od Direkcije za europske integracije dobili jedan broj pitanja na koja do kraja mjeseca trebaju odgovoriti.

''Pitanja se odnose na razinu političke podrške za reformu javne uprave na različitim razinama vlasti, postojanje konsenzusa o opsegu reforme. Odgovorit ćemo i na još neka pitanja poput toga ima li strategija akcioni plan sa dinamikom i jasnim informacijama u pogledu odgovornosti za realizaciju, troškove i izvore financiranja; je li financijska održivost reforme osigurana u srednjoročnim okvirima rashoda; na koji način je osigurana dosljednost prakse upravljanja ljudskim resursima u cijeloj zemlji; postoje li smjernice o sadržaju informacija koje javne institucije proaktivno objavljuju'', naveo je Ćuzulan.

Kaže da trebaju dati i podatke o tome koliko institucija održava web stranicu i koliko njih se redovno ažurira, te što je urađeno da se osigura otvorenost i transparentnost državne uprave.

Po njegovim riječima, Komisiju zanimaju i mehanizmi za dobivanje povratnih informacija od građana koje služe za mjerenje zadovoljstva građana/privrede radom javnih službi. Također, dat će odgovor i na pitanje u vezi s reformom upravljanja javnim financijama, a s aspekta Strategije reforme javne uprave i Revidiranog akcionog plana 1 za njenu provedbu.

Ćuzulan navodi da je Ured dobio i neka dodatna pitanja, iz područja borbe protiv korupcije (dva pitanja), koja se odnose na segment upravljanja kvalitetom, te još jedno pitanje iz područja europskih standarda.

''U skladu s uputama Direkcije za europske integracije trebamo, kao i sve druge institucije, pripremiti odgovore do kraja siječnja. Planirano je da sve faze pripreme odgovora na Upitnik (uključujući i prevode propisa i drugih akata koje traži Komisija) budu završeni u svibnju, te da se odgovori na Upitnik upute do kraja svibnja Europskoj komisiji. Za sve ostale informacije o načinu pripreme odgovora, i različitim fazama procesa odgovaranja zadužena je Direkcija za europske integracije koja i vodi proces odgovaranja na Upitnik Europske komisije'', zaključio je Ćuzulan.

Kopirati
Drag cursor here to close