Wigemark

BiH se sramoti, nitko ne razgovara

Vijesti / Flash | 20. 07. 2017. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za nas je neprihvatljivo da bilo koja stranka, iz vlasti ili iz opozicije, kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. To je neprihvatljivo. Suština podnošenja aplikacije za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje'', rekao je šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark u Banja Luci, nakon razgovora s predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Rekao je kako se nada da će uz dobru političku volju nadležnih strana u BiH biti postignut dogovor da BiH pristupi Transportnoj zajednici.

To se odnosi, kaže, i na druge reformske mjere, kao i na zakon o trošarinama za koje se mora naći rješenje, jer je prisutan zastoj u reformama, a negativan signal je nedavno poslan i iz Trsta, kada BiH nije potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici.

''EU je stava da domaće vlasti same moraju riješiti reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju europski proces'', rekao je i dodao kako oni ne brane nijednu stranu, već pozivaju domaće lidere da koordiniraju svoje stavove, posebno kada je u pitanju nastup BiH na međunarodnoj sceni, jer je, u najmanju ruku, sramotno da toga nema.

EU, kako je dodao, insistira i na zajedničkoj strategiji energetike, zaštite okoliša i zapošljavanja, jer je to obveza na europskom putu te da je potrebno u svim tim aktivnostima imati na umu nadležnost svih organa vlasti.

Od Cvijanović i entitetskog predsjednika Milorada Dodika je čuo da RS ne osporava suštinu ugovora o transportnoj zajednici, već da se radi o pitanjima kako unutar BiH koordinirati određene stavove i mišljenja.

Nakon sastanka, Cvijanović je na konferenciji za novinare rekla da, kada je u pitanju Transportna zajednica, ne postoji problem u odnosima Banja Luka-Bruxelles, jer RS želi biti dio te priče, već su svi problemi unutarnje prirode, na relaciji različitih razina vlasti u BiH.

Kada su u pitanju zajedničke strategije, istakla, je da se moraju uvažiti sve razine vlasti i prioriteti u oba entiteta i smatra da o tom pitanju postignuta značajna suglasnost.

Nedopustivo je, ponovila je, da se o ovoj temi razgovaralo nekoliko dana prije samita u Trstu.

Pita i zašto je problem da se uvaži zaključak Vlade u vezi s Transportnom zajednicom.

''Imali smo određene strahove, ali smo rekli da se promjene, ako je moguće, neke stvari mijenjaju koje bi eventualno utjecale na naš željeznički promet. Ako nije moguće da se promijene i ako će se svi u regiji prilagoditi, uradit ćemo to i mi. To nije sporno. Ostalo je pitanje unutarnje koordinacije, definiranja pozicija i prezentiranja stavova'', rekla je Cvijanović i dodala da će se ta pitanja rješavati.

Problem je, dodaje, i to što u BiH nema komunikacije.

''Mora se sjesti i razgovarati, jer od veljače pa nekoliko dana do summita u Trstu nije se razgovaralo o ugovoru o Transportnoj zajednici'', dodala je entitetska premijerka.

Kopirati
Drag cursor here to close