Naknade

BiH rekorder: Za branitelje izdvojeno 559 milijuna KM

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2017. godini za boračke kategorije planirano je da bude izdvojeno 569 milijuna KM, zaključeno je nakon što je federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, sa suradnicima, na zahtjev predstavnika Vijeća branitelja FBiH održao sastanak s predstavnicima saveza, organizacija i udruženja boračkih kategorija FBiH, interresornom radnom grupom Parlamenta FBiH.

Kako prenosi Oslobođenje, Bukvarević iznio podatke da je tijekom 2016. kroz proračunske transfere tog ministarstva za boračke kategorije izdvojeno 322 milijuna KM, a kroz proračunske stavke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 237 milijuna KM, što je ukupno 559 milijuna KM i predstavlja najveće izdvajanje za boračke kategorije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i zemljama u okruženju.

Ukoliko se uzmu u obzir i planirana izdvajanja za supruge šehida i poginulih boraca i određene grupe vojnih umirovljenika, onda je izdvajanje za boračke kategorije u 2017. povećano za 17 milijuna u odnosu na 2016.

Navedena sredstva se i ove godine nastavljaju plasirati prema: 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji šehida i poginulih boraca, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i oko 34.000 korisnika prijevremenih povoljnijih mirovina.

Navedeno je kako predstavnici boračkih udruženja i saveza iz Federacije BiH zahtijevaju od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i Vlade FBiH da se dostignuti obujam pojedinačnih prava i sredstava u proračunu FBiH na poziciji tog ministarstva ne umanjuje i da se iz godišnjih ostvarenih ušteda putem posebnog Fonda rješavaju statusna pitanja boračkih kategorija, te zahtijevaju potpisivanje sporazuma između Vlade FBiH i boračkih udruženja o realizaciji tog zahtjeva, s rokom trajanja od pet do deset godina.

Savezi i udruženja boraca iz FBiH podržavaju prijedlog resornog ministarstva koji u ide u pravcu stvaranja zakonskog okvira za objavu Registra branitelja i Registra korisnika BIZ-a, kao i zakonsko definiranje boračkih udruženja od posebnog društvenog interesa za FBiH.

Osim toga, savezi i udruženja boraca iz FBiH traže da nedavno donesena Odluka Parlamenta FBiH o povećanju naknade zastupnicima za odvojeni život bude stavljena izvan snage.

Savezi i udruženja boraca iz FBiH traže od nadležnih općinskih, županijskih i federalnih organa uprave da izvrše kontrole transparentnosti, namjene i načina trošenja proračunskih sredstava koja se dodjeljuju općinskim, županijskim i federalnim udruženjima boračkih kategorija.

Kopirati
Drag cursor here to close