Povijesni dan

Doći će vrijeme kada ćemo se podijeliti na dobre i loše

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 17:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je građanima BiH uputio čestitke povodom 25. godišnjice prijama BiH u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija (UN).

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH podsjećaju da je u to vrijeme, 1992. godine, Austrija predsjedavala Vijećem sigurnosti UN-a. Stalni predstavnik Austrije Peter Hohenfellner, u svojstvu predsjednika Vijeća sigurnosti, predložio je 20. svibnja 1992. godine Vijeću da uputi preporuku da Generalna skupština UN-a primi Republiku BiH u UN.

Visoki predstavnik je podsjetio da je na istoj sjednici Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo Rezoluciju 755 (1992) kojom je podržalo ovu preporuku. Generalna skupština je 22. svibnja 1992. godine usvojila Rezoluciju 46/237 i odobrila prijem BiH u članstvo UN-a.

Inzko je čestitajući građanima BiH ovaj povijesni dan, napomenuo kako je BiH dala značajan doprinos radu UN-a, kroz uspješno ispunjen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i kroz učešće u mirovnim misijama širom svijeta.

''Ovaj datum je posebno značajan i za moju domovinu, Austriju, s obzirom da je ona bila dio ovog važnog procesa'', kazao je visoki predstavnik u BiH.

Također je uputio čestitke Hrvatskoj i Sloveniji koje su primljene u članstvo UN-a isti dan kada i BiH.

Ovaj datum obilježava se kao državni praznik u Sloveniji, Dan slovenačke diplomacije, priopćeno je iz OHR-a.

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 25 godina postala članica Ujedinjenih naroda, a bh. parlamentarci su mišljenja da je to veoma značajan datum za našu zemlju.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović (HDZ BiH) kazao je Feni kako misli da u povijesti, a napose u novijoj, zapravo i nema važnijeg događaja od ovoga.

Govoreći o međunarodnom položaju BiH, Lovrinović kaže da je položaj u međunarodnim odnosima, po njemu, možda i bolji nego ga i mi sami percepiramo.

''Kad to kažem mislim na različite potpore i veliko razumijevanje te strpljenje da nas 'čekaju' u našem ispunjenju obveza'', navodi Lovrinović.

Zastupnica u Zastupničkom domu državnog parlamenta Nermina Kapetanović (SDA) je, povodom 25. godišnjice od prijema BiH u UN, kazala Feni da sam taj datum predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH.

''Prijemom BiH u članstvo Ujedinjenih naroda, Bosni i Hercegovini je međunarodna zajednica potvrdila ključne odrednice, karakteristike države BiH, neupitnost međunarodno priznatih, historijskih granica BiH i konstitutivnosti naroda na čitavoj teritoriji BiH, što predstavlja povijesnu i međunarodno priznatu realnost BiH'', ističe Kapetanović.

Ona podsjeća da u radu Ujedinjenih naroda Bosna i Hercegovina sudjeluje putem stalnih predstavništava u New Yorku, Beču, Ženevi i u UNESCO-u u Parizu.

''Na isti dan su primljene i Hrvatska i Slovenija, međutim, moramo biti svjesni pozicije u kojoj se Hrvatska i Slovenija u odnosu na BiH sada nalaze'', ističe Kapetanović.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da, kada smo prije 25 godina primljeni kao ravnopravna članica Ujedinjenih naroda i stali rame uz rame s drugim državama svijeta, na nas su gledali kao na malu, ali odvažnu naciju, čija domovina zaslužuje samostalnost i suverenitet.

''Danas se međunarodni položaj naše zemlje najbolje može ocijeniti po tome koliko često ili bolje rečeno rijetko veliki svjetski državnici dolaze u BiH, ali i po tome koliko rijetko u posjetu vodećim svjetskim silama odlazi naš državni vrh - smatra Magazinović.

Ipak, ističe da se od prijema naše države u UN mnogo toga promijenilo, „dosta stvari nabolje, iako to sve ide jako sporo u odnosu na naša očekivanja“.

''Optimista sam da dolazi vrijeme kada će se stvari u BiH početi slagati onako kako je trebalo već odavno, kada ćemo se konačno podijeliti, ali isključivo na dobre i loše. Siguran sam da je dobrih mnogo više'', zaključio je Magazinović.

Zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Mirsad Đonlagić (SBBBiH) ocjenjuje da su UN zapravo najznačajniji događaj u povijesti čovječanstva.

Po njegovim riječima, nije  ni UN idealan, ''ali je itekako potreban svijetu i treba učiniti sve da se uticaj UN-a prilagodi stvarnim potrebama rješavanja globalnih pitanja u znatno većoj mjeri nego što je to sada prisutno“.

Kaže da je formiranje UN-a najznačajniji događaj u posljednjih 25 godina u globalnom smislu.

''Kad vidimo koliko dugo i s koliko žrtava se neki narodi bore da dobiju državu i da ona bude priznata od Ujedinjenih naroda, pravio je zadovoljstvo da imate državu koja je priznata i članica je najveće svjetske organizacije'', kazao je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić (Demokratska fronta).

S druge strane, ističe on, ''kad se sjetite koliko malo je ta organizacija uradila da zaštiti svoju novu članicu, onda je jedna velika gorčina, posebno što se svaki dan sjetite da je ta organizacija dopustila da se agresija na nezavisnu državu završi genocidom nad jednim narodom“.

Po njegovim riječima, danas, nažalost, nismo daleko odmakli ''zbog tih stalnih ekstremističkih zahtjeva nekih politika, odnosno trenutno vladajućih političkih stranaka u BiH - te secesija, te neke nove podjele...''

''Imidž Bosne i Hercegovine nije dobar, ali ona je država i siguran sam da će ona ostati država u ovim granicama, članica Ujedinjenih naroda, jer nas ima mnogo više koji ćemo se za to boriti nego onih koji to žele okrenuti u neku drugu stranu'', zaključio je Podžić.

Kopirati
Drag cursor here to close