Dodik

BiH je karikatura, a nemoguć je koncept koji odgovara samo Bošnjacima

Vijesti / Flash | 31. 07. 2017. u 10:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je zemlja karikatura koja spada u kategoriju propalih država. Vidljivo je da nema unutarnje snage da funkcionira i nemoguće je održavanje koncepta BiH koji jedino odgovara Bošnjacima'', rekao je Za Glas Srpske predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Napomenuo je kako su na to utjecali, prije svega, ciljevi bošnjačkih političkih lidera koji ignoriraju realnost i pokušavaju da stvore unitarnu i centraliziranu BiH u kojoj će okupiti podanike iz drugih naroda, a uz podršku dijelova međunarodne zajednice.

"Ovdje ne može napraviti bosanska nacija, ni bosanski jezik i što prije Bakir Izetbegović to shvati, lakše će nam biti i možemo da razgovaramo o različitim modalitetima koji će olakšati život i jednima i drugima", istaknuo je Dodik.

Ocijenio je kako je Izetbegović politička olupina koja apelacijama Ustavnom sudu "mrcvari svoj narod, držeći ga u zabludi".

Dodik je rekao Glasu Srpske da je očigledan apsurd koji vlada u institucijama BiH, navodeći kao primjer djelovanje Vijeća ministara koji nema podršku ni parlamenta, a nastavlja egzistirati suprotno svim praksama bilo koje iole demokratske zemlje. Naglasio je kako je SNSD odlukom da se povuče iz parlamentarnih povjerenstava jasno stavio do znanja da ne želi da takvoj vlasti daje legitimitet, navodeći da SDS koristi obavještajne informacije protiv Republike Srpske.

"Jasno je kako se ta stranka konstantno svrstava na stranu rušenja zakona. SDS se pokazao kao stranka koja će zarad nekoliko fotelja u Sarajevu srpske nacionalne interese da proda i podredi tim foteljama", istakao je Dodik, ocijenivši da je činjenica da oni doživljavaju dramatičan pad "na terenu", što je dokaz da su izabrali pogrešnu politiku.

Napomenuo je kako je za vrijeme SDS-ove i PDP-ove vlasti ukinuta Obavještajna agencija Republike Srpske, te naglasio da je SNSD odlučio da u Narodnoj skupštini Srpske traži da se povuče suglasnost koja je data za zajedničku obavještajnu službu.

"Mi ništa nismo imali od te službe osim problema, podmetanja i pokušaja da se sve stavi u funkciju koncepta unitarizacije BiH, a to ne želimo. Mi smo protiv toga, a oni koji to rade su protiv Srpske i njezini su neprijatelji", rekao je Dodik.

Poručio je kako Republika Srpska nema namjeru biti servis koji ispunjava želje Izetbegovića.

"To je za sada SDS, a ne Srpska", rekao je Dodik.

Ocijenivši da SDS ne zanima narod, nego samo osobno pozicioniranje, Dodik je naveo da to pokazuje i stav te stranke kada je riječ o Zakonu o trošarinama.

"Oni su samo htjeli da onemoguće Srpsku da dođe do novca, jer su smatrali da bi se kada dođe novac od MMF-a ovdje razvilo nekoliko projekata, a po njihovoj primitivnoj logici onda bi to bilo u korist vladajuće strukture, a ne naroda", istaknuo je Dodik.

Govoreći o Transportnoj zajednici jugoistočne Europe, Dodik je ponovio da je Srpska spremna dati suglasnost, ali pod uvjetom da bude napisano da se odnosi u transportnoj zajednici odvijaju posredstvom mehanizma koordinacije, u pogledu donošenja odluka, te predstavljanju BiH.

"U EU su rekli da se do rujna mora riješiti ovo pitanje i Srpska je tu pozitivna, ali ako odustanemo od naših zahtjeva, kao što traže iz Sarajeva, oni će odlučivati o tome koji će programi biti forsirani. Time ugrožavamo Ustav, mehanizam koordinacije i proći ćemo kao do sada jer je od četiri projekta, odobrena u Trstu, samo jedan u Srpskoj", naveo je Dodik.

Na pitanje je li pripremljen najavljeni prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da je taj akt već koncipiran, ali da treba vidjeti kada su Bošnjaci za to spremni.

"Nitko normalan neće reći da ne treba poštovati odluke ustavnog suda i pravosudnih institucija, ali kada je on zaista ustavni sud. To je u BiH mjesto egzekucije i političko tijelo u kojem se kreiraju izvanustavna rješenja i donose političke odluke", napomenuo je Dodik. Te dodao kako je problem američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack što neće to da vidi.

"Nije ništa ni uspjela osim da Miloradu Dodiku uvede sankcije. Ja se nikada neću promijeniti i moji stavovi su jasni. Nemojte dirati Republiku Srpsku i možete da budete koliko hoćete veleposlanik", poručio je Dodik, ocijenivši da je potpuna suprotnost službena američka politika i ono što Cormack radi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close