Konferencija u Mostaru

BiH će imati koordiniran pristup prema klimatskim promjenama

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 10:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijeli svijet suočen je s posljedicama klimatskih promjena, pa samim tim i Bosna i Hercegovina, i bit će potreban koordiniran pristup tom problemu kako bi se posljedice smanjile na najmanju moguću mjeru, rečeno je na radnom sastanku članova Bernske konvencije o zaštiti flore i faune, koji je počeo u utorak u Mostaru.

Predstavnica BiH Mirjana Milićević istaknula je kako su suše i poplave u BiH od prije dvije godine zoran primjer posljedica koje mogu izazvati klimatske promjene.

''Fokus mostarskog sastanka je na posljedicama klimatskih promjena na biološku raznolikost. Bit će razmatrani izvještaji svake zemlje potpisnice Konvencije, njih 40, i na temelju toga pokušat ćemo razmotriti perspektive i mjere za budućnost, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu'', dodala je Milićević.

Voditelj Odjela Vijeća Europe za bioraznolikost Eladio Fernandez-Galiano u izjavi za novinare kazao je kako borba protiv klimatskih promjena mora biti prioritet vladama svih zemalja u svijetu.

''Vlade se moraju ozbiljno pozabaviti ovim fenomenom i moraju promijeniti svoje politike kako bi zaštitile životinjski i biljni svijet na Zemlji'', kazao je Fernandez-Galiano, dodavši kako je strateške aktivnosti potrebno poduzeti što prije, jer će svako odlaganje samo povećavati troškove borbe protiv posljedica klimatskih promjena.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je kako klimatske promjene pogađaju sve segmente života, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, šumarstvo, ali i zdravlje ljudi, stoga je potrebno prilagoditi se novim životnim okolnostima.

''BiH je predala aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji i, kada dobijemo kandidatski status, okoliš, klimatske promjene i biodiverzitet predstavljat će jedno od najznačajnijih područja. Otprilike jedna trećina prilagodbi domaćih zakona odnosit će se na okoliš'', kazala je ministrica Đapo.

Dodala je kako je u pripremi strateški dokument o razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH te kako će se u procesu njegovog usvajanja velika pozornosti morati dati zaštiti okoliša.

Sastanak radne skupine eksperata Bernske konvencije Vijeća Europe u Mostaru trajat će dva dana, a po završetku bit će usvojen set zaključaka.

Kopirati
Drag cursor here to close