BiH će dobiti bazu diskriminacije
Do kraja godine
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 12:12
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
BiH će dobiti bazu diskriminacije
0

Podaci iz baze nakon obrade bit će predstavljeni i na internetskoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice

Do kraja godine očekuje se uspostava središnje baze podataka o pojavama diskriminacije u BiH, koja će sadržavati podatke o predmetima diskriminacije dostavljenih od nadležnih institucija sa svih razina. To je dio implementiranja zakonskih obveza koji proističu iz Zakona o zabrani diskriminacije i Pravilnika o načinu prikupljanja podataka o predmetima diskriminacije u BiH.

Poručili su to predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na radionici u Trebinju, gdje su uspostavu navedene baze prezentirali predstavnicima medija i organizacija civilnog društva.

Nadležne institucije će, kako je rečeno, u drugoj polovini godine početi dostavljati podatke o predmetima diskriminacije. Na osnovu prikupljenih podataka resorno ministarstvo će načiniti izvještaj za Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Podaci iz baze nakon obrade bit će predstavljeni i na internetskoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, da bi predstavnici civilnog društva, medija, akademske zajednice i građani bili upoznati o broju i vrsti slučajeva diskriminacije.

Nakon rasprave o temi kako osnažiti bh. kapacitete za zaštitu i praćenje stanja ljudskih prava u BiH, na radionici su predstavnici medija i organizacija civilnog društva razgovarali o govoru mržnje sve više prisutnom u izvještavanjima o temama iz oblasti ljudskih prava.

Tom prilikom profesorica s Fakulteta političkih nauka Univeziteta u Sarajevu Lejla Turčilo ukazala je da je u odnosu na 2012. godinu smanjen broj primjera govora mržnje, ali da je intenzitet tog govora suštinski ostao isti.

''Manji je broj primjera u kojem su nosioci govora mržnje sami novinari, dok je povećan broj primjera u kojima su to drugi izvanmedijski akteri, najčešće političari u izbornim kampanjama'', kazala je Turčilo.

Radionica je organizirana uz podršku Projekta podrške pružateljima socijalne pomoći i poboljšanja kapaciteta za praćenje, koji implementira firma EPRD a financira Europska komisija.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.