Zabrinjavajuće

BH novinari: Novalićev politički i financijski pritisak na medije je nedopustiv!

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 13:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zabrinjavajuća je činjenica da su Vlada Federacije BiH i premijer Novalić javno priznali kako novcem ili njegovim uskraćivanjem nastoje utjecati na uredničke politike i medijske sadržaje'', navedeno je u prosvjedu Udruge BH novinari, koje je upućeno premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Naime, Upravni odbor Udruge BH novinari uputilo je javni prosvjed premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i njegovom Kabinetu radi nedopustivog političkog pritiska na medije.

Novalić je, kako se navodi u prosvjedu pored pritiska, pokušao i financijski ucijeniti medije, kroz marketinške aktivnosti javnih kompanija u vlasništvu Vlade Federacije.

''UO BH novinara ocjenjuje skandaloznim, neprofesionalnim i nedemokratskim dovoditi sponzorstva i marketinške aktivnosti medija u vezi s političkim obračunima Vlade Federacije BiH i rukovodstva javnih kompanija. Posebno je nedopustivo tražiti uskraćivanje novca medijima koji su objavljivali kritičke i istraživačke tekstove o nepotizmu, korupciji i mogućim kriminalnim aktivnostima čelnika SDA u javnim organima vlasti'', navodi se u priopćenju BH novinara.

Dodaju također, kako je zabrinjavajuća činjenica da su Vlada Federacije BiH i premijer Novalić javno priznali kako novcem ili njegovim uskraćivanjem nastoje uticati na uredničke politike i medijske sadržaje upravo u vrijeme kada javna vlast, civilno društvo i medijska zajednica moraju odgovoriti na Upitnik Europske komisije i višegodišnje zahtjeve Brisela da bh. vlasti osiguraju ekonomsku održivost medija kroz transparentno vlasništvo, te apolitično i zakonito financiranje iz javnih proračuna i donošenje zakona o oglašavanju.

''Na tragu tih zahtjeva i stvarnih potreba zaštite medija od ekonomskog i političkog pritiska, u 2016. godini su BH novinari, s još tri medijske organizacije, pokrenuli projekt 'Mediji i javni ugled' koji je podržala Delegacija EU u BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, kao i brojne druge institucije vlasti i organizacije civilnog društva'', navodi se u priopćenju.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtjeva od Vlade Federacije BiH da hitno povuče svoj izvještaj o financijskom ucjenjivanju jednog broja medija i kontroli aktivnosti na društvenim mrežama, te ih poziva da se aktivno pridruže projektu 'Mediji i javni ugled'.

''Tako će Vlada Federacije i sam premijer Novalić moći dati vlastiti doprinos u kreiranju i donošenja zakona kojima će se osigurati financiranje medija u BiH na fer i transparentan način, a njihovo djelovanje usmjeriti k podizanju kvalitete medijskih sadržaja i rada u interesu javnosti i svih građana Federacije BiH i cijele države'', naveli su u prosvjedu BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close