Navika ili?

Bh. građani glasuju za iste stranke bez obzira na njihove prethodne rezultate

Vijesti / Flash | 15. 06. 2017. u 11:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. građani često glasaju za iste političke opcije i samo mali dio se opredjeljuje za kandidate na osnovu njihovih prethodnih rezultata, pokazalo je istraživanje Koalicije "Pod lupom" koje je predstavljeno danas u Sarajevu.

Rezultati istraživanja "Mediji i građani na izborima" pokazali su da dvije trećine ispitanika ne vjeruje da su izbori u Bosni i Hercergovini slobodni i pošteni, iako njih 86 posto nikada nije sudjelovalo niti bilo svjedokom izborne nepravilnosti.

Oko 53 posto ispitanika je navelo da su apsulutno nezainteresirani za politku, a taj odgovor su najčešće davali građani slabijeg materijalnog stanja i nižeg obrazovnog nivoa.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović rekao je da je taj nalaz rezultat neodgovornog ponašanja političara i njihovog otuđenja od građana, te stranačkog zapošljavanja i socijalne neosjetljivosti.

Također, 21 posto ispitanika nije glasalo na lokalnim izborima 2016. dok je 17 posto izjavilo da uvijek glasaju za istu političku stranku ili kandidata, što je najprisutnije kod građana s najnižim primanjima i nivoom obrazovanja.

Protiv prodaje glasova za novac ili drugu vrstu nagrade/usluge je 90 posto ispitanika.

Osobe do 50 godina najviše se oslanjaju na televiziju kao izvor informacija na osnovu kojeg donose odluku o glasanju, dok se mlađa populacija, osim televizije, u predizbornom razdoblju oslanja i na internet.

Generalni tajnik Udruženja BH novinari Borka Rudić istakla je da je iz monitoringa medija o lokalnim izborima 2016. vidljivo da su za 50 posto smanjeni izborni sadržaji i da su mediji manje zainteresirani, te da će odluka građana da se na druge načine informiraju o izborima predstavljati izazov za bh. medije.

Istraživanje su za Koaliciju "Pod lupom" proveli agencija Boram i Udruženje BH novinari, u suradnji s agencijom Ipsos.

Kopirati
Drag cursor here to close