Krišto

Bez novog izbornog zakona neće biti ni izbora 2018.

Vijesti / Flash | 29. 04. 2017. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opći izbori 2018. godine mogu doći u pitanje ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, rekla je za Glas Srpske dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto te dodala kako je usvajanje ovih izmjena potrebno za definiranje budućih odnosa, kao i za samu budućnost BiH.

Dodala je kako je riječ o izmjenama u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH iz FBiH, kao i izborom delegata Doma naroda Parlamenta BiH, te da su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH na usvajanje po hitnom postupku u Parlamentu uputili hrvatski politički predstavnici.

"Predložili smo nešto što je u ovom trenutku potrebno da ne bismo došli u situaciju da izbori 2018. godine dođu u pitanje, s obzirom da imamo obvezu da implementiramo odluku Ustavnog suda za grad Mostar, ali i nedavnu odluku za izbor izaslanika", istaknula je Krišto.

Dodala je kako ranije nije postignut dogovor da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

Prema ovom prijedlogu, u FBiH bi se formirala tri "ad hoc" izborna područja -"A", u kome su osnovne izborne jedinice s više od dvije trećine bošnjačkog naroda, "B" – u kojem ima više od dvije trećine hrvatskog naroda i "C" - ostale izborne jedinice.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je osvojio najviše glasova među bošnjačkim kandidatima, uz uvjet da je u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C".

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najviše glasova, uz uvjet da je u izbornom području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C".

Krišto je rekla kako je BiH potreban Izborni zakon koji je demokratski, te da je to važno i kako bi se provela odluka u slučaju Sejdić i Finci.

Kopirati
Drag cursor here to close