Ispunjenje Pisma namjere

Bevanda i De Lannoy razgovarali o nastavku suradnje s MMF-om

Vijesti / Politika | 19. 09. 2017. u 11:18 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Anthoneyem de Lannoyem o nastavku suradnje s tom financijskom institucijom.

Sugovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o trošarinama i osiguranju depozita nisu dobile podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda je istaknuo da takva situacija utječe na investicijske procese jer zakonske izmjene u oblasti trošarina imaju izravan utjecaj na dalji angažman međunarodnih kreditora, posebno u oblasti cestovne infrastrukture.

Na sastanku je istaknuto da je nužno uložiti napore kako bi se prebrodile političke razlike u ispunjavanju uvjeta MMF-a na koje se BiH obvezala potpisujući Pismo namjere.

Tijekom susreta govorilo se i o aktualnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu te aktivnostima u Ministarstvu financija i trezora BiH u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu, što je uvjetovano prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fiskalnog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je rujnu 2016. godine na iznos 550 milijuna eura, a povlačenje druge tranše kredita od oko 155 milijuna KM stopirano je zbog neispunjenja prethodnih mjera definiranih Pismom namjere, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Novalić i De Lannoya o provedbi Reformske agende

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Anthony de Lannoya.

Razgovarano je o Reformskoj agendi i daljim potezima koje slijede na putu njenog provođenja. Posebna pažnja posvećena je donošenju izmijenjenog Zakona o trošarinama za koji je obostrano rečeno da bi bio poticaj daljem rastu ekonomije i donio novo zapošljavanje.

''Reformska agenda ima drugi naziv, a to je ekonomski rast i zapošljavanje. Trošarine bi bile nova energija koja je potrebna na tom putu'', istaknuo je premijer Novalić.

Bilo je riječi i o donošenju zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine i dubinskoj analizi stanja (due diligence) u BH Telecomu i HT Eronetu kako bi bila procijenjena njihova stvarna vrijednost i određeni pravci koji bi ove kompanije trebale slijediti u daljem poslovanju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close