Mostar k'o Las Vegas

Bešlić: Pitanje Mostara vrlo je lako riješiti da se to želi

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 19:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, gostujući u Dnevniku Naše TV u petak, komentirao je pregovore HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije s naglaskom na Mostar, predstojeće izbore u Stocu te postojeće i buduće infrastrukturne projekte u gradu na Neretvi.

Bešlić je u petak potpisao ugovor o izvođenju povijesnih radova na spajanju kolektora otpadnih voda vrijednih više od deset milijuna KM. Gostujući u Dnevniku Naše TV, rekao je da će radovi biti skuplji od predviđenog i da građane očekuju nove prometne gužve, ali da to vrijedi istrpiti zbog značaja projekta.

"Tri dionice koje će se raditi mikrotuneliranjem ispale su skuplje za oko tri milijuna KM, ali to je logično jer nitko u BiH nije imao iskustva s tom tehnikom, pa nitko nije mogao ni reći o kojoj se vrijednosti radi", rekao je Bešlić odbacivši mogućnost da bi moglo doći do oštećenja stare gradske jezgre zbog sofisticirane tehnologije koja će biti primijenjena.

Mostarski gradonačelnik istaknuo je još nekoliko projekata u gradu i okolici koji se dovršavaju ili počinju.

"Zbog hladnoće nisu se mogli obaviti završni radovi na mostu od vrha Avenije do Ulice maršala Tita. Vjerujem da će biti ubrzo završeni. S druge strane, u tijeku su pripremni radovi za produžetak Ulice hrvatskih branitelja prema Aluminiju. Nadam se da ćemo iduće godine dovršiti jednu dionicu. Tijekom ove godine dovršit ćemo eksproprijaciju zemljišta i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju", rekao je Bešlić najavivši još spajanje Avijatičarskog mosta preko Heliodroma do Uprave za indirektno oporezivanje do Sajma gospodarstva Mostar, što bi označilo prestanak prolazaka kamiona kroz naselje Rodoč.

Bešlić je spomenuo još nekoliko projekata istaknuvši da je Zračna luka Mostar bolje opremljena kroz IPA fond te da se radi na njenom proširenju.

"Dom u Jasenici završit ćemo, nadam se, do kraja ove godine", najavio je, "kao i spajanje kanalizacijskog sustava iz Ilića na Balinovac."

Bešlić je gradonačelnik od 2008. godine, kada su se posljednji put održali lokalni izbori. Dva izborna ciklusa poslije nazivaju ga "vječnim gradonačelnikom" zbog nemogućnosti dogovora između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije o implementiranju presude Ustavnog suda BiH.

"Pitanje Mostara vrlo je lako riješiti da se to želi", komentirao je Bešlić u Dnevniku Naše TV.

"Presudom Ustavnog suda traži se samo to da svačiji glas jednako vrijedi. Vjerujem da bi se to vrlo lako riješilo da postoji imalo političke volje. Samo se kroz ovu priču želi progurati preustroj grada, što sud ne spominje u svojoj presudi, nego samo želi spriječiti diskriminaciju."

Kao predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH, Bešlić je komentirao situaciju s izborima u Stocu koji su 2. listopada prekinuti, a trebali bi biti ponovljeni do kraja ovog mjeseca, no bez sudjelovanja bošnjačke koalicije na čelu sa Salmirom Kaplanom.

"Nerazumno mi je da je g. Kaplan, koji je bio kandidat za načelnika, rekao da bi uzeo stvar u svoje ruke, a ne prepustio sve zakonu. Sada ne vidim prepreke za održavanje izbora. Uvjeren sam u našu pobjedu kao što sam bio uvjeren i kad je g. Kaplan bio kandidat da će Stjepan Bošković ponovno biti načelnik Stoca. Mislim da je Kaplan u listopadu i sam bio svjestan da ne može pobijediti, pa je svoju frustraciju pokazao na najgrublji način."

Tri ovogodišnja sastanka čelnika HDZ-a BiH i SDA-a, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, nisu donijela pomak prema dogovoru o ključnim pitanjima među kojima je i Mostar.

Za Dnevnik Naše TV Bešlić je potvrdio da se pregovori ipak nastavljaju: "Nekad ne postignemo rezultate, ali naši razgovori se kontinuirano nastavljaju. Ne gubimo nadu, pokušavamo postići dogovor s našim koalicijskim partnerima."

Kopirati
Drag cursor here to close