Čestitka medijima

Bešlić: Bez odgovornosti sloboda postaje anarhija

Vijesti / Flash | 03. 05. 2017. u 06:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mediji imaju danas veliku važnost ali i odgovornost u izgradnji demokratskog društva, promoviranju ljudskih prava i sloboda'', rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, čestitajući novinarima u Mostaru i BiH Dan slobode medija.

''U tom važnom i odgovornom poslu postoje različiti oblici pritisaka na slobodu medije, a što je nedopustivo i svi zajedno trebamo kreirati ambijent u kojem se takve pojave neće događati. Mediji, kao i svi novinari trebaju profesionalno obavljati svoj posao u interesu javnosti, pluralizma mišljenja i razvoju demokratskog društva'', kaže Bešlić, objašnjavajući kako nema slobode bez odgovornosti.

''Bez odgovornosti sloboda postaje anarhija, a neprijatelji slobode tiska su oni novinari koji tu slobodu zloupotrebljavaju. A bez slobodnih i objektivnih medija ne možemo graditi demokraciju, niti biti slobodna, stabilna i sigurna zemlja za sve narode i građane'',  zaključuje Bešlić u svojoj čestitci.

Inače, Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. svibnja. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Obilježavanjem "Dana medija" želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom.

Kopirati
Drag cursor here to close