Podrška raste

Bandić kriv samo jer je Hercegovac

Vijesti / Flash | 21. 10. 2014. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Je li Hrvat iz Hercegovine to zavrijedio a samo je branio svoje korijene?", kazala je Dnevnom avazu sestra uhićenog zagrebačkog gradonačelnika Tonka Macan komentirajući uhićenje o kojem bruji cijela regija.

Kako prenose sarajevske novine, Macan je u suzama poručila kako je uvjerena da je njezin brat nedužan, kako je samo pomagao sirotinju i male ljude i da će iz svega ovoga izaći kao pobjednik.

Za mišljenje su novinari sarajevske tiskovine pitali i 93-godišnjeg Radoslava Macana, Bandićeva krsnog kuma.

"On je dobar, seljačko dijete koje hoće raditi i pravi je radnik ali netko to ne trpi", kazao je starac, a novine pak navode kako su susjedi poručili da je zagrebački gradonačelnik završio u zatvoru samo jer je Hercegovac te kako je riječ o politički motiviranom uhićenju uoči izbora.

Bandić podršku dobiva i na društvenim mrežama na kojima se ističe da''ako je i krao, i drugima je dao'', a Deutsche Welle pokušao je doći do odgovora na pitanje od kud tolika popularnost unatoč optužbama za kriminal.

Slučaj Mire Furlan

Tako klinička psihologinja i sveučilišna profesorica u mirovini Mirjana Krizmanić fenomen Bandića i nekritičnosti građana spram njega pripisuje njegovom načinu vladanja.

Podsjetila je kako je Bandić na samom početku upravljanja gradom putem novina objavio svoj broj mobitela i pozvao da mu se jave svi oni kojima može učiniti uslugu.

''To je bila posljedica njegovih nakana. On osobno je ogromnom broju ljudi napravio uslugu. Drugi dio priče je da je on stvarno uvijek na nogama i obilazi dijelove grada u koje nitko ne odlazi. Tako je pridobivao ljude za sebe i davao im neku sigurnost'', navela je Krizmanić i podsjetila na slučaj glumice Mire Furlan koja nije mogla otkupiti stan svoje bake.

''Kada ju je on javno pozvao da mu se obrati za pomoć, a ona je to učinila, stvar je bila riješena. On je moćan čovjek'', rekla je Krizmanić.

S druge, strane, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj tvrdi kako je populizam prigrlio kao politički stil, a ne ideologiju. Iako Bandić često koristi figure u kojima se povezuje i izjednačava s građanima, Šalaj misli da se kod njega ne zna što stoji iza takve retorike.

''Kod Bandića je to isključivo stil, tip diskursa kojim on privlači građane'', rekao je Šalaj i dodao kako je nekritička podrška gradonačelniku ozbiljan indikator razine njihove političke kulture.

''Ostavimo po strani krivicu ili nevinost, ali dovelo ga se u kontekst vrlo ozbiljne političke korupcije. Argument 'ako je krao, bar je nešto dao i narodu', je sindrom'', rekao je dodajući da bi trebalo populističke orijentacije istraživati ne samo među političarima, već i među građanima.

Ogorčenje i mrvice

''Očito u velikom dijelu građana postoji toliko nezadovoljstvo s mainstream političkim strankama da su spremni reći kako je Bandić nešto napravio za sebe, ali je puno napravio i za Zagreb, za razliku od HDZ-a i SDP-a koji rade samo za sebe. Često čujemo da građani nezadovoljno tvrde kako su političari korumpirani, ali kada se dođe do konkretnih osoba, onda im to više ne smeta. To je s moje politološke perspektive ozbiljan razlog za zabrinutost'', rekao je Šalaj.

I dok stručnjaci raspravljaju o fenomenu podrške Bandiću, ona neprestano raste. Građani Zagreba i Hrvatske ogorčeni su jer se, kako kažu, love oni koji pomažu građanima, dok oni koji kradu ne misleći na građane slobodno šetaju.

Građani BiH pak mogu biti ogorčeni jer u našoj zemlji rijetko padaju velike ptice, ali i jer te ptice iza sebe ne ostavljaju ni mrvice.

Inače, hrvatski mediji navode kako u istrazi koju je pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran šef Holdinga Slobodan Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima sumnjiči ga se da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom 2009. gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora navodno oštetio i proračun države.

Uhićen i Livnjak

Tužiteljstvo tvrdi da je prije kampanje Bandić otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010. nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu podnio završno izvješće u kojem je prijavio primitak 8,6 milijuna kuna te utrošak od 15,2 milijuna kuna.

No, donacije pojedinaca i tvrtki navodno je nastavio primati sve do lipnja 2012. pa mu se na računu našlo još 24 milijuna kuna koje je, po tvrdnjama tužiteljstva trebao prijaviti kao dohodak. Kako to nije učinio Uskok ga tereti da je zbog neplaćenog poreza Državni proračun oštetio za više od 4,8 milijuna kuna, a gradski zbog prireza za još skoro 876 tisuća kuna.

U akciji hrvatskog MUP-a i USKOK-a uhićen je i Livnjak Branko Mihaljević, direktor zagrebačke građevinske firme Bramgrad d.o.o, kojem je, navodno, omogućena zamjena jeftinijeg zemljišta na Peščenici za skuplje na Trnju, za što gradu Zagrebu nije nadoknađen iznos od milijun eura.

Mihaljević je u nekoliko navrata pomagao donacijama svoj rodni kraj a izgradio je i tvornicu četki u livanjskoj industrijskoj zoni Begovača, ali koja nije u funkciji.

Kopirati
Drag cursor here to close