Svega pomalo

Bakirova lekcija: Hrvati mijenjaju povijest, Armija samo oslobađala, SDA ne laže

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 11:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije će nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija države Bosne i Hercegovine, poručio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović u svom govoru na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice Stranke.

Izetbegović je ocijenio da je to bio bez sumnje povijesni dan, jer nakon tog 26. svibnja 1990. u tadašnjoj Jugoslaviji i u Bosni i Hercegovini više ništa nije bilo isto. Od toga dana bosanskohercegovački patrioti su prestali biti objektom povijesti, postali su njeni kreatori.

''Treba se uvijek i nanovo podsjećati na put kojim smo prošli, ponavljati osnovne činjenice i istine, jer i oni koji teže iskrivljavanju i reviziji historijskih činjenica sve su uporniji u ponavljanju neistina. Stoga ću podsjetiti na najbitnije miljokaze koji obilježavaju taj put, kontinuiranu političku u vojnu borbu koju je SDA organizirala u obrani države i naroda'', kazao je.

Hrvati lutali?

''Nakon što je u predratnom periodu uz lidersku ulogu SDA dokinuto ideološko i političko jednoumlje, uvedena višestranačka parlamentarna demokracija, tržišna ekonomija, dokinut neravnopravan položaj Bošnjaka, potvrđen naš identitet, vraćeno ime našeg naroda i bosanskog jezika, reafirmirana naša vjere i kultura, predvodili smo u proljeće 1992. referendum o nezavisnosti BiH kao odgovor na višedecenijsku srbijansku hegemoniju i diktat Beograda. Uslijedila je brutalna agresija, napad nerazmjerno jače JNA na skoro goloruk narod, dogovor Milošević-Tuđman o podjeli BiH u Karađorđevu. Očekivalo se da će Bosna 'šapatom pasti', ali SDA je organizirala Patriotsku ligu, a Patriotska liga je kroz jedinice TO organizirala žilav i neočekivan otpor'', rekao je.

Istaknuo je da je mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor jačao, a raštrkane grupe dobrovoljaca su se spojile i postupno prerasle u snažnu Armiju BiH koju su kadrovi SDA na nevjerojatne načine naoružavali i snabdijevali u vremenu potpune fizičke i saobraćajne blokade.

''Hrvatska strana je mijenjala strane, lutala između logične suradnje s legalnim predstavnicima BiH i štetne suradnje s agresorom. Ipak 1993. je potpisan Washingtonski sporazum i uspostavljen mir s HVO. Armija BiH je organizacijski jačala i te godine riješila probleme u vlastitim redovima savladavši neposluh pojedinih zapovjednika u Sarajevu. Već naredne godine Armija BiH je uspostavila vojnu ravnotežu i krenula u oslobađanje zemlje. 1995 naša vojska nije izgubila nijednu bitku, bukvalno niti jedan kvadratni metar teritorije! Samo je oslobađala. Agresor se osvetio pokoljem zaštićenih UN zona Srebrenica i Žepa, ali to nije zaustavilo napredovanje Armije. Pobjednički pohod je zaustavljen tek prijetnjama NATO-a u jesen 1995, s ciljem da se vještački uspostavi vojni i politički balans, i stvore uvjeti za prihvaćanje Daytonskog mirovnog sporazuma, za koji je Alija Izetbegović rekao: Ovo nije pravedan mir, ali pravedniji je od nastavka rata. Bog mi je svjedok da u okolnostima kakve jesu, u svijetu kakav jeste, bolji mir nije mogao biti postignut'', rekao je Izetbegović.

Pad 'Travanjskog paketa'

Naveo je da je uz snažnu podršku međunarodne zajednice, SDA nastavila da se političkim sredstvima bori za normalizaciju odnosa i stanja u BiH – u razdoblju 1996. do 2006. država je jačala slabeći poziciju entiteta – formirano je preko 60 državnih institucija, ujedinjene su oružane snage, granična služba, obavještajne agencije. U ovom vremenu su uspješno profunkcionirale sve državne institucije, pozitivno je riješeno pitanje Brčkog, uspješno su uklonjene sigurnosne i političke blokade u realizaciji Aneksa 7. Na inicijativu predsjednika Alije Izetbegovića donesena je odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom području zemlje. Implementirane su reforme obrane, poreza, carina, jedinstvenog ekonomskog prostora, vladavine prava, javnih servisa. Ovim reformama trasiran je put BiH prema Europskoj uniji i NATO savezu.

''Bošnjački političari i parlamentarci nažalost nisu pratili SDA 2006. kada je trebalo usvojiti Aprilski paket ustavnih promjena - paket je između ostalog sadržavao europsku klauzulu po kojoj su se svi zakoni na europskom putu usvajali isključivo u PSBiH. Da je ova ustavna reforma usvojena BiH bi vjerojatno već bila članicom EU. Propuštena je i šansa da se usvoji Reforma policije koja je nudila jedinstvenu policijsku strukturu na cijeloj teritoriji BiH. I ovdje su bošnjački političari iz drugih stranaka hazarderski odigrali na sve-ili-ništa, i dobili – ništa'', ocijenio je Izetbegović.

SDA ne obećava nemoguće

Po njegovim riječima, uslijedilo je usporavanje reformi, sve slabiji angažman međunarodne zajednice, reformski zastoj, i ofenziva politike RS oličena u nastupima Milorada Dodika. Kulminacija ove politike su neustavni referendumi, odlikovanja presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Plavšić, Krajišnika, drsko vrijeđanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda, planiranje referenduma o odcjepljenju RS od BiH….

''Vrijeme kada je mir u BiH čuvalo 60.000 stranih vojnika, kada su reforme forsirali moćni Visoki predstavnici poput Ashdowna koji je znao u jednom danu smijeniti 60 neposlušnih političara u RS-u, je iza nas. Danas je sve na nama, na domaćim akterima. I glavni stub stabilnosti je ponovo SDA, koja vodi realnu politiku, ne daje lažna obećanja, ne obećava nemoguće, čuva stabilnost u zemlji i postepeno pomjera stvari u pozitivnom smjeru. Većina ostalih političkih aktera se bori ili za postizanje ratnih ciljeva, ili se bori za vlast varajući narod da se bori za njegov interes. Analizirajte riječi i postupke glavnih političkih aktera u BiH, i uvjerit ćete se da je upravo ovako. SDA je jedina ozbiljna patriotska snaga, političko vezivo koje može održati integritet ove zemlje i omogućiti napredak reformi. Nosimo tri tereta koja su direktna posljedica rata: jedan je segregirano i emotivno podijeljeno društvo triju konstitutivnih naroda koji su agresijom na BiH bili uvedeni u međusobne sukobe; drugi je podjela zemlje na entitete, kantone i distrikt, tako da BiH ima 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela u kojima sjedi preko 600 parlamentaraca, 14 vlada u kojima dužnost obnašaju 153 ministra, a koalicije su sastavljene od 3 do 5 raznorodnih političkih stranaka, i svaka od njih može zaustaviti procese. U Hrvatskoj je bila neodrživa koalicija od dva ideološki bliska partnera, i u posljednjih godinu dana vlade su dva puta padale. U BiH održavamo koaliciju 4 partnera iz 3 naroda; treći teret je također posljedica rata – ogroman broj poginulih, ranjenih, razvojačenih koji su prioritet SDA. Izdvajamo iz federalnog budžeta 650 milijuna KM godišnje u ove svrhe, najviše u regiji po glavi stanovnika, sedam puta više od RS'', kazao je on.

Svi se ujedinjuju protiv SDA

Izetbegović je dalje rekao da radimo u sve složenijem kontekstu – globalnom, europskom i regionalnom. Ratovi na istoku, izbjeglička kriza koja generira islamofobiju i jačanje ekstremnih desničarskih partija i pokreta u Europi, Brexit koji ohrabruje dezintegracijske snage u EU, sve jača pozicija Rusije koja se suprotstavlja NATO-u i sve češće neselektivno staje na stranu svojih favorita na Balkanu, međunacionalne tenzije i kriza vlasti u Makedoniji, pad Agrokora i kriza vlasti u Hrvatskoj, pokušaj puča u Crnoj Gori… sve su to dodatni tereti koji se interferiraju na kompleksnu strukturu vlasti i odnosa u BiH.

''Pritisak na SDA raste, čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva. Izmišljaju se greške, ne priznaju uspjesi, ili, što je posebno opasno za kompletnu BiH – ne dozvoljava se ostvarivanje ciljeva od kojih zavisi i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu postizanja štetnih ili sebičnih ciljeva. I neće im se ukloniti. Dodik tvrdi da može podijeliti BiH. Ili barem vratiti stanje na ono što on zove 'izvornim Daytonom'. Dakle, poništiti reforme koje smo postigli u vremenu 1996-2006. Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, SDA zaustavlja i slabi Dodika. Rezultat? Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na Crnoj listi State Departmenta, protiv njega je pokrenut postupak pred Sudom BiH i nedavno je davao pred BH Tužilaštvom izjavu, Dodik se zavadio s međunarodnom zajednicom, entitet RS je doveden do ekonomskog kolapsa zbog njegove konfliktne politike – sam kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i pribere više poreza od cijele RS! Dodik je počeo da popušta – prije par dana uputio je pismo OUN u kom se posipa pepelom, obećava da neće raditi na secesiji RS od BiH… i optužuje SDA za izazivanje kriza u zemlji! SDA je po njemu kriva za rezultate popisa koji je pokazao da Bošnjaka ima preko 50 posto u BiH, za ukidanje dana RS kojim se slavio 9.januar 1992 kada su srpski parlamentarci donijeli odluku da se "razgraniče s Muslimanima i Hrvatima", za pokušaj pokretanja revizije presude za genocid. SDA prihvata sve navedene krivice, i neće se prestati boriti za istinu o ratnim dešavanjima, za poništenje rezultata etničkog čišćenja i uklanjanje pojava i elemenata diskriminacije na svakoj stopi teritorije BiH'', naveo je.

HVO (ni)je branio BiH

Izetbegović je naglasio da SDA poštuje činjenicu da se vlast u BiH, osim na osnovu izbornih rezultata, uspostavlja i na osnovu ustavne pozicije konstitutivnih naroda, Ostalih i građana.

''Ovakva ustavna situacija HDZ-u, nakon izbora 2014. godine na primjer, daje bitno povoljniju poziciju u odnosu na neke druge stranke koje su osvojile i veći broj glasova. To se najbolje vidi kroz strukturu Doma naroda Parlamenta FBiH i Doma naroda PS BiH gdje HDZ ima dvotrećinsku većinu. Zbog toga je bilo nužno osnovati koaliciju s HDZ-om, a to znači prihvatiti da ova stranka preuzme dio vlasti koji joj pripada. Nažalost HDZ-u to nije bilo dovoljno. HDZ, odnosno HNS, je odlučio da radi na reviziji povijesti – pokušava HZ Herceg Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a HVO pozicionirati kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme zagovara neku novu federalizaciju, mada se više nema što «federalizirati» u Federaciji BiH koju čini 10 kantona s vlastitim zakonodavnim tijelima i ustavima. Iskušavaju se izgleda šanse da se ipak formira Treći entitet koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve općine s hrvatskom većinom u Federaciji BiH. SDA neće pristati ni na kakve nove podjele, naročito ako su bazirane na etničkom principu. Teritorijalna reorganizacija mora obuhvatiti cijelu BiH i biti rađena na logičnim kriterijima koji nisu etnički, već geografski, historijski, saobraćajni itd. SDA je odbacila i jednostrani prijedlog izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a koji bi dodatno potvrdio diskriminaciju grupe Ostalih protivno presudi Sejdić/Finci, i bio na štetu Bošnjaka koji žive u Kantonu 10 i Posavskom kantonu, a Hrvata koji žive u Sarajevskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, te posebno Bošnjaka u Mostaru. Nakon izlaska DF-a iz vlasti, u cilju stabilizacije prilika, prije svega u FBiH, zaključena je koalicija sa SBB-om, ali lider SBB čini sve da oteža njeno funkcioniranje i za to optuži SDA. Nakon lokalnih izbora, kada mu je stranka doživjela izborni pad, ponovo je zaratio s nama. Radončić po treći put kreće u kampanju za člana Predsjedništva BiH i SDA mu stoji na putu. SDA neće dopustiti da Bošnjake predstavlja čovjek kojim se bave sudovi u Sarajevu i Prištini, čovjek koji zavađa Bošnjake i koji ih je optužio da su krivi za rat u BiH. Za ovu izjavu je dobio čestitke Dodika, Krajišnika i Plavšičke. Radončićevi mediji već dvije decenije unose nemir i zabunu među Bošnjake iskrivljujući istinu i napadajući svakog istaknutog pojedinca u našem narodu, pri tom dobro pazeći da se ne zamjere srpskim i hrvatskim liderima. Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod, bliska sistemu vrijednosti koji naš narod baštini, i SDA će 2018-te ponovo ponuditi takvog kandidata'', rekao je.

Ne odustaju od revizije

Kazao je da i lijevo pozicionirane stranke poput SDP-a i DF-a imaju svoje motive za napad na SDA – sve ljevičarske stranke zajedno nisu dobile u dva posljednja izborna ciklusa glasova kao SDA sama. "I to, naravno, stvara nervozu".

''Stranke koje sebe nazivaju "građanskim" su potpuno marginalizirane u glavnom gradu BiH – u Sarajevu, s izuzetkom Starog grada, sve druge općine imaju SDA vertikalu vlasti: načelnik-gradonačelnik-kantonalni premijer-federalni premijer-predsjedavajući Vijeća ministara-član Predsjedništva BiH, svi su iz SDA. Napada se na onoga koji ima, od koga se može uzeti. A SDA očigledno ima. U nedostatku pravih argumenata na SDA se napada neistinama, spinovima i preuveličavanjem sitnih grešaka. Pravih argumenata nema. Tvrdi se da je SDA «Čoviću dala sve», ali se ne zna precizirati što je to «sve». Prave se afere od popravke trotoara pred zgradom Predsjedništva, problematizira se što je u mom kabinetu nezavisni načelnik Bugojna Ajkunić potpisao pristupnicu u SDA. Problematiziraju se stvari koje nigdje u svijetu nisu problem, i koje u BiH nikada nisu bile problem'', naveo je.

Nažalost, istaknuo je, za napad na SDA i njega lično je iskorištena i tema koja je svetinja, i koja se ne bi smjela koristiti u političke svrhe – revizija presude protiv Srbije za genocid počinjen u Srebrenici.

''Svi znamo kakav je zločin počinjen diljem BiH, svi znamo kakva je bila uloga Srbije koju je predvodio Milošević u to vrijeme, i svi znamo da genocid nije počinjen samo u Srebrenici. Pravni tim sačinjen od domaćih i stranih eksperata sačinio je valjanu apelaciju koja je imala sve šanse da bude prihvaćena od Suda. Apelacija nikad nije došla do suda jer su moćnici koji o tome odlučuju riješili da je zaustave na nivou registrara, odnosno protokola Suda. Pravni tim je svjesno ignorirao ovakav odgovor i predao apelaciju. Tada je uslijedila nova igra – predsjednik Suda je tražio suglasnost aktualnog saziva Predsjedništva BiH, dakle i Mladena Ivanića, koji je sve vrijeme javno činio sve što je u njegovoj moći da apelaciju zaustavi!? Time je počinjena još jedna nepravda BiH i žrtvama genocida. Neki bošnjački političari su na ovoj bolnoj temi pokušali da dobiju par nečasnih političkih poena, ali smo uvjereni da je narod uz SDA koja nikad neće pristati da istinu o našoj tragediji pokopa i odustane od traženja pravde, zarad očuvanja koalicija i mira u kući. Ratni zločin ne zastarijeva, nećemo odustati, borit ćemo se za istinu i pravdu, dočekati pravičnije vrijeme i drugačije odnose snaga u svijetu'', rekao je.

Povratnici

Izetbegović je najavio da će SDA će nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija države Bosne i Hercegovine. Također je naglasio da SDA poseban fokus stavlja na obranu od ugrožavanja sigurnosti i jednakopravnosti povratnika u RS. Nizom pravovremenih reakcija, a zatim i zaključcima Predsjedništva SDA koje je održalo posebnu sjednicu o ovoj temi u Banjoj Luci 5. rujna 2015. godine, stranka se suprotstavila odnosu vlasti u RS-u koji je proizveo izuzetno loše stanje i položaj povratnika u RS, sve učestalije napade na ljude, imovinu i vjerske objekte, diskriminaciju u obrazovnom sistemu gdje, diskriminaciju u zapošljavanju na bazi etničke pripadnosti.

''Zatražili smo od vlasti RS-a da izvrše svoje ustavne i zakonske obveze prema povratnicima, od OHR-a i OSCE-a da konačno energičnije počnu raditi svoj posao i stanu u obranu ugroženih ljudskih prava, i pokrenuli državne mehanizme na svim nivoima na kojima SDA ima utjecaj. Financijska podrška održivom povratku, zdravstvenoj zaštiti i alternativnim vidovima školovanja djece na bosanskom jeziku oslonjena je na Federalnu vladu i vlade kantona u kojima SDA ima utjecaj. Apelacijom pred Ustavnim sudom BiH izborena je odluka kojom se štiti pravo, između ostalih, i Bošnjaka povratnika u RS da svoj materinji jezik nazivaju bosanskim jezikom. SDA je organizirala posebnu akciju političke i pravne podrške povratnicima koji su bili izloženi policijskom progonu i maltretiranju nakon ubojstva policajca u Zvorniku 2015. Uspjeli smo u roku od nekoliko dana osloboditi 29 od 31-og uhićenog povratnika'', naveo je.

Dodao je kako je protekle dvije godine BiH pokrenuta na putu integracije u EU i NATO, pokrenute su ekonomske reforme, a svi ekonomski pokazatelji su u porastu.

Planovi i brojke

Po njegovim riječima, strateški političko-sigurnosni interes Bosne i Hercegovine je da do 2025. postane članica Europske unije i NATO-a, a SDA će poduzeti sve što je potrebno da se ovi ciljevi i ostvare. Zastoj koji je trajao osam godina kada su u pitanju euroatlantske integracije je prekinut u najvećoj mjeri zahvaljujući upravo naporima aktualnih kadrova Stranke demokratske akcije.

Dalje je naveo da je Federalna vlada osigurala stabilnost mirovinskog fonda i fondova koji omogućavaju brigu o braniteljima BiH. Oko dvije milijarde KM godišnje se izdvaja za umirovljenike, i više od 650 milijuna KM za poginule, ranjene i zaslužne borce.

''Prihodi od indirektnih poreza snažno rastu - prikupljeno je više od 200 milijuna KM indirektnih poreza preko plana za 2016. godinu, devizne rezerve povećane za 675 milijuna KM i na rekordnom su nivou. Na rekordnom nivou su i depoziti - građani u bankama drže 10,5 milijardi KM, što je također najveći iznos do sada. Porast direktnih poreza u Federaciji iznosi 8,51%, porast broja turističkih noćenja u ovom entitetu iznosi čak 27%, a broj zaposlenih u Federaciji raste ritmom od 1.200 novozaposlenih mjesečno. Na ovaj se način predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina pokazalo realnim. Ali i nedovoljno ambicioznim – ako želimo zadržati mlade ljude u BiH, moramo proces zapošljavanja dodatno ubrzati. Problemi posrnulih firmi koji nisu silazili s TV ekrana, poput Aide, Dite, Konjuha, TTU, Gredelj-Dobošnice i drugih su riješeni. O ovome nije bilo na TV jer pozitivne vijesti očigledno nisu zanimljive medijima.

Za dalji snažan iskorak ka ekonomskoj stabilizaciji neophodno je pokrenuti ciklus izgradnje prometne i energetske infrastrukture u BiH. Kako bismo povukli povoljne kredite međunarodnih banaka, potrebno je ispuniti uvjet koji je postavio MMF – uvođenje akcize od 15 pfeninga na cijenu goriva. Akciza u Srbiji iznosi 89 pfeninga a u Hrvatskoj 101 pfening. Srbija i Hrvatska grade autoputove, BiH već dvije godine ne gradi'', rekao je.

''Pokušaj uvođenja akcize je bila prilika da se ponovo narod zbuni spinovima i neistinama o prezaduživanju, divljanju cijena i slično. Uvođenje akcize neće voditi povećanju cijena – cijena dizel goriva je u protekle tri godine oscilirala 25 posto, a cijene proizvoda koje utiču na standard građana se nisu bitnije mijenjale. Najpovoljnija sredstva kojima BiH može graditi ceste jesu sredstva banaka EBRD i EIB – radi se o dugoročnim kreditima, s grejs periodom od 6 godina i kamatom od 1 %. BiH je najmanje zadužena zemlja u regionu, s najpovoljnijom strukturom duga. Javni dug BiH je oko 6 milijardi Eura, Srbije 25 milijardi Eura, Hrvatske 40 milijardi Eura. Dok je javni dug po glavi stanovnika u BiH 1570 Eura, u Sloveniji je desetostruko veći i iznosi 16.500 Eura. Budžeti ne bi bili opterećeni novim dugovima – zaduživanje bi išlo postepeno kroz sljedećih 10 godina i sav dug bi se vraćao kroz naplatu akcize koja se direktno uplaćuje na račun javnih poduzeća „Ceste BiH“ i „Autoceste“. Na preko 100 pozicija bilo bi otvoreno novo gradilište – tuneli, mostovi, dionice auto-puta ili ceste u vrijednosti od 1 do 100 milijuna Eura bi bili građeni diljem BiH u sljedećoj dekadi. Autoput na koridoru 5-c bi skoro u cijelosti bio završen na ovaj način, bilo bi izgrađeno 89 kilometara novih cesta, rekonstruirano 175 km postojećih cesta, izgrađeno 13 obilaznica - oko Tuzle, Mostara, Bugojna, Cazina, Kalesije itd. Federacija BiH bi bila pretvorena u najveće gradilište u regionu. A to mnogima očigledno nije u interesu'', rekao je Izetbegović.

Nažalost, dodao je, uvođenju akcize, odnosno pokretanju ciklusa gradnje u BiH se nije suprotstavila samo opozicija u Parlamentarnoj skupštini BiH. Usvajanje akcize su iz sebičnih i politikantskih razloga zaustavila četiri poslanika iz Kluba poslanika SDA. Učinili su to protivno stavu i obavezujućoj instrukciji predsjedništva SDA.

Ocijenio je da su četvorica zastupnika SDA u PSBiH počeli praviti probleme nezadovoljni svojom pozicijom u SDA nakon 6. Kongresa.

''Nikada nakon ranijih kongresa SDA nije se manifestiralo ovakvo ponašanje, iako je i ranije bilo nezadovoljnih. Na unutarstranačkim izborima uvijek bude gubitnika. I ja, i mnogi ugledni kadrovi SDA smo gubili na kongresima SDA, ali nismo pravili raskole, probleme Stranci i državi. Nastavljali smo provoditi politiku SDA i nikada se od nas nisu mogli čuti disonantni tonovi u odnosu na organe, odluke i rukovodstvo SDA'', rekao je i dodao kako su krize kroz koje prolazi BiH štetne i opasne, ''usporavaju nas i prijete da nas odvedu u pogrešnom smjeru. Ali u svemu lošem bude i nečeg dobrog – dobro je što se svi akteri mogu izvagati i odmjeriti koji su im dometi. I odustati na vrijeme od nerealnih ciljeva''.

Dobar je to narod

''Naš narod je u proteklom stoljeću iznio ogroman historijski teret. Dobar je to narod – hrabar, kreativan, duhovit, vitalan, sklon praštanju i pomirenju. Širok, nesklon zlu i nasilju. Ponosan sam što mu pripadam. Ali iskusio je previše promjena, prošao je kroz krvavu i zbunjujuću povijesnu vrtešku – šest država je nastalo i nestalo u jednom vijeku, šest režima, ideologija, zastava i uniformi. Bošnjaci, dobri kakvi jesu, svakoj su služili vjerno, bili lojalni i pokušavali da daju doprinos. Najbolji konjanici u Otomanskom carstvu, najopasniji jurišnici u Austrougarskom. Rasijali su kosti diljem Balkana i Azije. Bili su najvjerniji ideji Jugoslavije. Zagriju se, povjeruju, pođu u novom pravcu…. Pa to propadne i nestane, a oni ostanu zbunjeni i s osjećajem krivice, da objašnjavaju zašto su prihvatili islam, ili zašto su ga napuštali u vremenu ateističkog režima, zašto su ratovali za ovu ili onu stranu koja ih je regrutirala. Navikli da se Bosnom vlada iz dalekih metropola, Iz Istanbula, Beča, Beograda, danas okreću glavu prema Bruxellesu i Washingtonu…. Nepovjerljivi su, ali lako povjeruju kad ih se nagovara da nešto NE prihvate, da NE vjeruju, da zaustave… Da NE usvoje Aprilski paket, da NE prihvate reformu policije, da NE privatiziraju državne kompanije, da NE grade Koridor 5-c, da NE grade elektrane, da NE usvoje akcizu, da NE vjeruju svojim predstavnicima jer će ih oni drugi nadmudriti…. Ovaj refleks i filozofija «neka stane – može pričekati» nas vodi zastoju reformi i usporavanju izgradnje. Pogubnom zastoju koji tjera omladinu iz ove države prema državama koje nude jasnu alternativu, koje se ne premišljaju i ne čekaju. Koje grade, mijenjaju se, napreduju i nude šansu. Lako gubimo samopouzdanje, kao čovjek koji je više puta odigrao na pogrešnu kartu, pa mu prisjelo. Ali ovaj put je drugačije, ovaj put imamo historijsku šansu da zaista zavladamo vlastitom sudbinom. Postali smo politički faktor bez kojeg nema kalkulacije i dogovora na Balkanu. Obranili smo zemlju i slobodu, glavni grad je Sarajevo, bosanskim jezikom govori 53 posto stanovništva'', naveo je.

Procesi možda idu sporo, ali Izetbegović naglašava da idu u pravom smjeru.

''Treba nam više vjere, više samopouzdanja, više sloge i međusobnog poštovanja. Generacija koja je vodila i iznijela historijske procese u posljednjih 27 godina to zaista zaslužuje. Bit ćemo članicama modernih asocijacija – Europske unije i NATO saveza. Bit ćemo to dobrovoljno i ravnopravno, i nikad se više našom sudbinom, životima i ovom zemljom neće vladati ni odakle osim iz nje same. I nitko njom neće vladati osim Bosanaca i Hercegovaca. SDA poziva sve u Bosni i Hercegovini da budemo složniji i odlučniji, da izgradimo trajan mir i stabilnost, da konačno iskoristimo resurse kojim raspolažemo i pružimo šansu i jasnu perspektivu našoj djeci u zemlji u kojoj su rođeni'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close