(Ne)uređenje

Bakir ponavlja: Federalizacija BiH ne dolazi u obzir!

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalizacija BiH nije prihvatljiva, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za hrvatski tjednik Globus poručivši kako ni hrvatski premijer Andrej Plenković, ''ne zna što bi ona mogla prouzročiti''.

Globus navodi kako su s bošnjačkim predstavnikom u Predsjedništvu BiH razgovarali ''u trenutku kad se na nekoliko različitih strana istodobno, i to snažnije i neuvijenije nego ikada dosad, postavlja pitanje smisla opstojnosti jedinstvene Bosne i Hercegovine, kakva je uređena Daytonskim ugovorom iz 1995.''

''Hrvati sve češće i otvorenije govore o svom neravnopravnom statusu u BiH. Istodobno optužuju bošnjačku većinu u državnim institucijama BiH za unitarizam. Čini se da je jedino Bošnjacima stalo do toga da jedinstvena Bosna i Hercegovina, u obliku u kakvom je sada, i dalje postoji'', navodi Globus dodajući kako je sin nekadašnjeg vođe Bošnjaka u BiH Alije Izetbegovića, predsjednik SDA, najjači i najutjecajniji bošnjački političar u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, kazao da imaju pravo kada traže da se uspostave zaštitni mehanizmi koji će onemogućiti narodima da biraju svoje predstavnike, ali sve ostalo u funkciji je političkog pozicioniranja, posebno zahtjevi za "treći entitet" ili federalizaciju.

Na pitanje šta je podrazumijevala njegova izjava da "počne li brod tonuti, svi će se u njemu utopiti, ne samo Bošnjaci", pojasnio je da u BiH svi dijele istu sudbinu i ako se bude kočio evropski put, izazivale krize i podizale tenzije i time usporavala obnova ekonomije, ako se krene u postizanje ratnih ciljeva političkim sredstvima, svi će biti u zastoju, svi će biti još siromašniji i nesretniji.

''Ako bude konflikata, svi mi i sva naša djeca naći ćemo se u opasnosti. Ne samo Bošnjaci, koji su vjerojatno najzainteresiraniji za stabilnost BiH jer nemaju alternativnu domovinu. Svi. U konačnici, ni jedan dio BiH zasebno ne može biti uspješan i napredovati ako cijela BiH nije uspješna i ne napreduje. Bila je to moja poruka onima koji se olako i sebično upuštaju u političke avanture, traže razloge za svađe i konflikte, stvaraju krize koje će i njih pogoditi'', rekao je.

Izetbegović za nedavne događaje oko Dana RS-a u Banja Luci kaže kako se radi o ''očekivanoj kombinaciji već viđenog iracionalnog inata i racionalne, pragmatične namjere da se pažnja naroda nanovo preusmjeri s ekonomskih i socijalnih pitanja na nacionalne teme''.

''Ekonomija u entitetu Republika Srpska je u očajnom stanju, budžeti i fondovi su pred kolapsom, entitet je prezadužen, prosječna primanja radnika i penzionera su dvadeset posto niža nego u entitetu Federacija BiH, narod je gladan i treba mu ponuditi “kruha i igara” kako bi se nagomilano nezadovoljstvo i negativna energija usmjerili na sukob s nepostojećim, virtualnim 'neprijateljima Republike Srpske' - umjesto na borbu protiv siromaštva i borbu protiv korupcije vlastitih vođa'', rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Na pitanje kako gleda na reakciju međunarodne zajednice i koliko je njome zadovoljan, Izetbegović kaže kako diplomacija uvijek, na početku, ''ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa''.

''A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima. I Milošević i Karadžić prkosili su volji i interesima međunarodne zajednice, Mladić je ponižavao oficire i vojnike UNPROFOR-a, znao ih je svezati za bandere pa ih tako fotografirati, pa je i ta drskost trajala i završila kako je završila. Ne može Milorad Dodik srušiti Daytonski mirovni sporazum a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir'', rekao je i istaknuo kako ne vjeruje da Dodik ima bilo čiju podršku da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

''Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski...'', rekao je, između ostalog, Izetbegović Globusu.

Podsjećamo, nedavno je Izetbegović u intervjuu za Faktor rekao kako podržati Hrvate u njihovim ''osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realiziraju većinsku volju svog biračkog tijela''.

''Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi'', rekao je i dodao kako nikada neće prihvatiti bilo kakva rješenja koja produbljuju postojeće, daytonske etno-teritorijalne podjele u BiH

''Nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve nove etničke podjele bilo čega, teritorije, institucija, javnih poduzeća, javnih radio-televizijskih servisa'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close