Istraga

Austrija tuži Airbus i Eurofighter

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 19:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o prijevari protiv europskog proizvođača aviona 'Airbus' i njihovog ogranka 'Eurofighter', priopćeno je iz austrijskog Ministarstva obrane, prenosi Srna.

Proces je pokrenut nakon što je Ministarstvo obrane prošlog tjedna pokrenulo slučaj protiv obje kompanije, koje tereti da su uzrokovale štetu od 1,1 milijardi eura 'napuhavajući' cijene borbenih aviona prodatih Austriji.

Austrija se prvobitno suglasila sa cijenom od oko dvije milijarde eura za 18 borbenih aviona. Tijekom 2007. godine, obje strane su smanjile broj aviona na 15, a cijena je spuštena za 250 milijuna eura.

U sklopu dogovora, konzorcij koji pravi borbeni avion 'eurofighter' obećao je da će austrijskim kompanijama omogućiti ugovore vrijedne četiri milijarde eura, ali Ministarstvo obrane sada tvrdi da je 'Airbus' dio ovog novca uzeo 'napuhavajući' prodajne cijene.

Prema navodima istražitelja iz Ministarstva obrane, dio novca nestao je u kriminalnim kanalima. 'Airbus' odbacuje optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close