Oprez

Australija upozorila na teroristički napad na Galipolju

Vijesti / Svijet | 06. 04. 2017. u 07:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Australija i Novi Zeland u četvrtak su upozorile na mogućnost da ekstremisti planiraju izvesti napad tokom obilježavanja godišnjice bitke na Galipolju u Turskoj, javlja Associated Press.

Australski ministar za pitanja veterana Dan Tehan savjetovao je oko 500 Australaca i Novozelanđana, koji su se prijavili za put na Galipolje kako bi 25. travnja obilježili ANZAC dan, na visok stupanj opreza, ali nije pružio detalje o navodnoj prijetnji.

ANZAC dan je nacionalni praznik sjećanja na borce koji su bili dio kontigenta Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) koji su se iskrcali u Galipolju 25. travnja 1915. godine, što je bila prva velika vojna akcija ovog kontigenta za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Zamjenik komesara australske Federalne policije Mike Phelan odbio je objaviti detalje o onome što je prouzročilo ovo upozorenje, kazavši samo da je vlada zaprimila informacije da bi ekstremisti mogli napasti ceremonije koje će se održavati na Galipolju.

Phelan je kazao da nema saznanja o nekom određenom planu napada.

''Radi se samo o tome da bi teroristi zaista mogli pokušati izvesti teroristički napad tijekom  obilježavanja. To je sve što imamo za sada'',  rekao je Phelan novinarima u Canberri.

 

Kopirati
Drag cursor here to close