Znamo

Ashdown: Niste zanimljivi

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 06:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne očekujte ništa od vlasti u Velikoj Britaniji. Nova vlada će biti manjinska, neće dugo trajati, još kraće će trajati Theresa ??? kao premijerka. Sve što su ranije obećali, planirali, otišlo je niz vodu'', upozorava nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

U razgovoru za Dnevni avaz, Ashdown je analizirao rezultate prijevremenih izbora u Velikoj Britaniji i moguće učinke njihovog ishoda na Balkan.

''Vaša je regija, srećom, 'nezanimljiva' ovdašnjoj javnosti, pa se možda čak nešto i uradi. Mada, ne bih se previše uzdao u to. Generalno, Konzervativna stranka nema natpolovičnu većinu u britanskom parlamentu i ovisit će o drugim strankama voljnim da ih podrže u donošenju neke odluke. Nešto poput situacije u BiH gdje se većina skuplja od slučaja do slučaja. Dakle, sada imamo situaciju u kojoj je vlada konzervativaca bez legitimiteta na domaćoj i međunarodnoj sceni'', kaže Ashdown.

Prognozira da će izbori morati biti održani prije ili kasnije i da May neće dugo moći ostati na premijerskoj i poziciji šefice Konzervativne stranke.

''S manjinskom vladom i izgubljenim kredibilitetom premijerka Mey je efemerni igrač i na međunarodnoj sceni. Ona će morati odstupiti prije ili kasnije. Kada bi se to moglo dogoditi, nitko ne zna. Konzervativci su, pak, potpuno pomahnitali. Oni su izgubili kompas i vlast se valja po koridorima te stranke'', rekao je, između ostalog, Ashdown za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close