Lord

Ashdown: Jačanje entiteta dovest će do rata

Vijesti / Flash | 21. 10. 2014. u 21:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego prije četiri godine. Ona se nije pomjerila ni milimetra naprijed, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju'', upozorio je u utorak navečer u Domu lordova Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

U raspravi u ovom domu britanskog parlamenta Ashdown je upozorio kako ni nastojanja bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea da se stvari pokrenu nabolje u BiH nisu dala rezultata.

Sedam dugih godina

''Napredak BiH nije napravljen usprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svijetu upravo u BiH, da se godišnje stotine milijuna eura zapadnog novca potroši u BiH, da u BiH postoji i vojna misija EU'', rekao je birtanski lord okrivivši za neuspjeh u BiH i birokraciju Bruxellesa, ali i glavne gradove nekih europskih država koje se ne žele angažirati odlučnije u BiH, prenio je Avaz.

''Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Catherine Ashton vodila je službu za vanjske poslove EU i u BiH i nismo vidjeli niti jedan korak k sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik'', rekao je Ashdown.

Upozorio je kako su i izbori od 12. listopada opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Ashdown je zamjerio Ashton što je prihvatila nagovor svojih savjetnika i otišla Dodiku, kao da je on šef države.

''Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva bh. entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopće nije zainteresirana za državu BiH'', naveo je Ashdown, prenosi Dnevni avaz.

Bošnjake nije lako radikalizirati

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH je upozorio kako bi nastojanje da se rastoči država, a jačaju njezini eniteti, moglo dovesti do rata.

''A mi stojimo i nijemo promatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje'', upozorio je Ashdawn te istaknuo kako se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

''Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Europe. A mi stojimo i sve to nijemo promatramo'', rekao je i istaknuo kako se Bošnjaci teško mogu radikalizirati, da se Ferhadijom lijepe djevojke i dalje šeću u kratkim suknjicama, a da u bošnjačkim selima neometeno i tradicionalno peku šljivovicu.

''Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države. Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati. Znam da će mi neki reći da smo podržali dalji ostanak u BiH trupa EUFOR-a. To je dobar potez. Ali EUFOR je tamo posljednje sredstvo protiv raspada BiH i erupcije nevolja. On nije instrument kojim će se BiH pokrenuti naprijed. Isto tako znam da se radi naš i njemački plan koji će omogućiti neki ekonomski i socijalni napredak. Ali, time se problem ne rješava. Nemoguće je napraviti jaku ekonomiju bez funkcionalne države'', rekao je Ashdown dodavši da ''ako mi ne riješimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mjera kojima ćemo BiH pokrenuti naprijed, BiH će ostati gdje je sada''.

Uplašen i deprimiran

''Nalazimo se u doista opasnim vremenima. Doista opasnim! Ne vjerujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost'', istakao je Ashdown.

Upozorio je da je najveća opasnost po BiH u ovom trenutku njezino dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju. A Europa i Zapad ne rade ništa da to zaustave.

''Žao mi je što moram govoriti ovako oštro i otvoreno. Ali, ja sam uplašen i deprimiran onim što vidim da se događa u BiH. I ogorčen sam na javnu diplomaciju koja nas je dovela dovdje'', zaključio je Ashdown koji je pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažira u BiH.

Kritiziravši zapadnu politiku, Ashdown je rekao kako je raspoloženje u BiH danas u skladu s lokalnom "da komšiji crkne krava".

''Ne možete naći bolji i jasniji primjer našeg neuspjeha, naše nesposobnosti u javnoj diplomaciji i nemogućnosti ili nehtijenja da izgradimo temelje moderne države koja će biti u stanju da se priključi EU, kao u BiH'', rekao je.

Istaknuo je i da se nasuprot secesionizmu RS razvija i jača duboko nezadovoljstvo i razočaranost najstarije i najbrojnije muslimanske zajednice u Europi – Bošnjaka, piše Avaz.

''Oni se osjećaju ostavljenim od nas, kao što su bili ostavljeni 1992.'', rekao je Ashdown i upozorio kak se sljedeće godine obilježavaju dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

''Što ćemo sebi i drugima moći reći sljedeće godine? BiH je u gorem stanju nego li je bila prije deset godina i taj se trend opasno nastavlja, a mi ne radimo ništa'', istaknuo je Ashdown.

Kopirati
Drag cursor here to close