Lažne informacije

Asad tvrdi: Vođa ISIL-a Abu Bakr-al Bagdadi nije uhićen

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 18:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sirije Bashar al-Asad demantirao je danas da je uhićen vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, što su pojedini mediji prenijeli.

''Ne, to nije istina U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna ili američka, nije ničija. Samo Islamska država kontrolira tu granicu, i zato je za Bagdadija sigurno da bude tamo'', rekao je Asad u intervjuu za Sputnjik.

Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhićen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Asad se osvrnuo i na navodni kemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN-u s molbom da bude poslano izaslanstvo zbog provođenja istrage o navodnom napadu, ali da za sada nije dobila odgovor.

On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uvjeriti da su sve tvrdnje o navodnom kemijskom napadu lažne.

''Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u tijeku su kontakti izmedu Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi bio organiziran dolazak izaslanstva eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vijesti da li će doći ili ne'', rekao je sirijski predsjednik.

Ranije je obaveštajna služba iračkog Ministarstva obrane priopćila da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok iračka internet stranica povezana sa šiitskim policijama tvrdi da je Al-Bagdadi uhvaćen na sjeveru Sirije u operaciji koju su organizirali ruski obavještajci, nakon što je vođa Islamske države 2. travnja pobjegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog mjeseca premijer Iraka Hajder al-Abadi je izjavio da je Al-Bagdadi odavno pobjegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protiv islamista iznio tvrdnju da se Al-Bagdadi vjerojatno krije na području Al Džazire, u blizini sirijske granice.

To nije prva informacija o uhićenju vođe Al-Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.

Kopirati
Drag cursor here to close