Parlamentarna skupština

Arnautović: Dali smo preporuku vlastima za pitanje Grada Mostara

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 12:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio izaslanik Damir Arnaut.

Ustavnopravna komisija usvojila je Izvještaj o provođenju lokalnih izbora 2016. godine, čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Član SIP-a BiH Suad Arnautović je kazao da je lokalne izbore 2016. godine promatralo izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih autoriteta Vijeća Europe koji su obišli 250 biračkih mjesta.

Po njegovim riječima, generalna ocjena je vrlo pozitivna, uz nekoliko sugestija, primjedbi i preporuka vlastima u BiH, od kojih su najznačajnije pitanje Grada Mostara i politizacija izborne administracije na nivou biračkih odbora.

''Naša je molba i preporuka da se razmotri jedno od važnih pitanja, pored ovih koja su u izvještaju navedena. To je da se inicira rasprava u Zastupničkom domu da kod sankcioniranja kandidata političkog subjekta zbog njegove individualne odgovornosti, da se omogući zamjena tog kandidata drugim kandidatom istog političkog subjekta kako se ne bi politički subjekt sankcionirao zbog individualne odgovornosti tog kandidata'', naveo je Arnautović.

Dodao je da su imali slučaj u Stocu kada je sankcioniran kandidat, a time istovremeno i kažnjen politički subjekt.

''Molimo da se ovo pitanje razmotri. To je naša inicijativa za izmjenu Izbornog zakona u tom smislu', kazao je Arnautović.

Član Komisije Šefik Džaferović je kazao kako bi trebalo u narednom razdoblju povesti računa o tome i da se zapitaju je li moguće odgođene izbore ili ponovljene izbore održavati u vremenu izvan izbornog razdoblja.

''Mi smo prvi put imali izbore u jednoj lokalnoj zajednici, a Stolac je u pitanju, izvan izbornog razdoblja. Dakle, izborne radnje se moraju u okviru izbornog razdoblja provesti. Drugo, je li pravedno da recimo kažnjavanjem kandidata mi dovodimo političkog subjekta u poziciju da nema uopće kandidata i dovodimo građane u takvu poziciju'', naveo je, između ostalog, Džaferović.

Član Komisije Nikola Lovrinović je kazao da se Džaferović u 'izbornom procesu nije ponio kako treba', navodeći da je kad je u pitanju kandidat za izbore u Stocu Salmir Kaplan, Džaferović ''stao iza onoga što je on uradio fizički''.

''On je fizički rasturio biračka mjesta i vi ste to branili kao predsjednik parlamenta. Po meni nije bilo primjereno da vi kao predsjednik Doma stanete iza takvog događaja'', kazao je Lovrinović.

Odgovorio mu je Džaferović, rekavši da mu ne stavlja u usta da je kazao nešto što nije nikada kazao.

'' Jesam govorio o Stocu i jesam govorio o tome da Izborna komisija ne treba da biti sudac o onome što se događalo na biračkim mjestima, nego to treba da budu pravosudne institucije. Izborna komisija je ušla i u tu sferu, upustila su u raspravu kao da je sudac. O tome danas uopće nisam govorio, govorio sam o tome je li uredu da politički subjekt ostane bez kandidata ili treba omogućiti da se da drugi kandidat'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close