Prvi sastanak

Antonio Guterres i Trump održali konstruktivnu raspravu

Vijesti / Flash | 21. 04. 2017. u 19:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u petak je održao prvi kratki sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, uoči posjete veleposlanika Vijeća sigurnosti UN-a Washingtonu naredni tjedan.

Guterres, koji je preuzeo dužnost od Ban Ki-moona u siječnju, također se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, generalom H.R. McMasterom.

Čelnik UN-a imao je "interesantnu i konstruktivnu raspravu o suradnji između Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda", izjavio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Guterres i Trump"suglasili su se da se ponovo sastanu u bliskoj budućnosti", dodao je on.

Veleposlanici u Vijeću sigurnosti UN-a održat će radni ručak s Trumpom u ponedjeljak i sastat će se s američkim zastupnicima na Capitol Hillu.

Ti razgovori će vjerojatno biti usmjereni na Sjevernu Koreju, Siriju, izraelsko-palestinski sukob i predložene američke rezove u financiranju UN-a koji su povećali brige oko podrške američke administracije svjetskoj organizaciji.

Američka veleposlanica Nikki Haley u petak je objavila tweet kako se nada "dovođenju članica Vijeća sigurnosti u Bijelu kuću u ponedjeljak da bi imali dijalog s predsjednikom iz prve ruke".

Tokom predizborne kampanje, Trump je odbacivao UN kao "klub ljudi koji se jednostavno okuplja radi razgovora i dobrog provoda".

Kopirati
Drag cursor here to close