Novogodišnja poruka

Angela Merkel: Suosjećanjem i jedinstvom odgovorit ćemo teroristima

Vijesti / Flash | 31. 12. 2016. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka je u svojoj novogodišnjoj poruci pozvala sugrađane da budu jedinstveni kako bi se odlučno mogli oduprijeti "ubojicama punim mržnje" i da ne čine ustupke u vezi s demokratskim vrijednostima, nakon islamističkog napada u Berlinu, prenosi Hina.

"Zajedno i odlučno, našim ćemo suosjećanjem i jedinstvom odgovoriti na svijet mržnje terorista", poručila je Angela Merkel, priznavši da je 2016. bila "težak ispit" a obilježili su je napadi u srpnju i napad 19. prosinca na božićni sajam u Berlinu u kojemu je poginulo 12 osoba. Odgovornost za sve napade preuzela je skupina Islamska država.

"Nastavljajući živjeti i raditi, poručujemo teroristima: Ubojice ste puni mržnje, ali nećete odlučivati kako ćemo živjeti", istaknula je u govoru koji će se u subotu navečer emitirati na njemačkoj televiziji.

Merkel je usto obećala da će vlada nastojati donijeti reforme na polju sigurnosti, budući da je napad što ga je, tvrdi policija, počinio Tunišanin Anis Amri, pokazao slabosti vlasti koje nikada nisu uhitile tog islamista, premda su postojale mnoge naznake da će počiniti takav napad.

"Naša zemlja čini sve kako bi svojim građanima jamčila sigurnost u slobodi (...) U 2017. naša će vlada ići smjerom zakonodavnih i političkih promjena i provedbe tih mjera", rekla je bez drugih potankosti.

Kancelarka, koja je zbog svoje politike prihvata izbjeglica na meti oštre kritike populista, ali i svojih konzervativaca, stala je u obranu te politike podsjećajući na strahote koje su proživjeli stanovnici Alepa, piše Hina.

"Zbog slika iz Alepa u Siriji razorenog bombama još jednom možemo reći koliko je važno i pravedno što je naša zemlja u protekloj godini pomagala onima kojima je zaštita bila potrebna", istaknula je Merkel.

Na kraju, kancelarka koja se kandidirala za četvrti mandat na parlamentarnim izborima u rujnu 2017., najavila je "političku bitku" koja će se voditi među demokratima, neizravno kritizirajući populističku desnicu koja je u punom usponu zahvaljujući migrantskoj krizi i nedavnim napadima.

Osudivši njezino "izrugivanje" njemačke demokracije i Europe, upozorila je da se "mi, Nijemci ne trebamo varati misleći da sretna budućnost leži u tome da u nju ulazimo sami''.

Kopirati
Drag cursor here to close