Ispitati zakon

Angela Merkel: Nošenje burki je prepreka za integraciju

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 21:17 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da nošenje burki predstavlja prepreku za integraciju žena u Njemačkoj.

"Smatram da potpuno pokrivena žena u Njemačkoj jedva da ima šansu da se integrira", rekla je Merkel u intervjuu za njemačke medije, prenosi AP.

Merkel je izjavila da se u potpunosti trebaju ispitati "postojeće zakonske mogućnosti za djelovanje".

Podsjetimo, pod pritiskom da zaoštre stav prema imigrantima, neki članovi konzervativne stranke Angele Merkel još su krajem prošle godine pozvali na zabranu nošenja burki.

Sličan je potez najavio i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, koji se danas izjasnio za zakonsko uvođenje zabrane nošenja burki i uvođenje društveno korisnog rada za izbjeglice.

Te promjene ministar Kurz planira unijeti u novi Zakon o integraciji koji je u pripremi, piše Hina.

Nošenje burki Kurz uopće ne smatra isticanjem vjerskog simbola već znakom 'paralelnog društva' koje Austrija ne misli tolerirati migrantima.

Francuska je već 2011. godine zabranila nošenje burke i nikaba, a i toj zemlji trenutno je aktialna priča o zabrani nošenja 'burkinija', kostima koji pokriva cijelo tijelo.

Premda je francuski premijer Manuel Valls odbio nacionalni zakon o zabrani burkinija, izrazio je razumijevanje za odluku gradonačelnika Cannesa i drugih mjesta koja su uvela zabranu nošenja takvog kupaćeg kostima za žene, jer to po njegovom mišljenju nije izraz mode nego je to ''preslik jedne političke namjere, izraz anti-društva, koje je posebno usmjereno na podčinjavanje žene“.

Kopirati
Drag cursor here to close