Novi mandat

Angela Merkel kancelarka po četvrti put?

Vijesti / Flash | 01. 08. 2015. u 14:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angela Merkel očigledno je odlučila nastaviti sa svojom vladavinom kao vodeći njemački političar i pokušat će osvojiti četvrti četverogodišnji mandat kao njemački kancelar na izborima zakazanim za 2017. godinu, javio je Der Spiegel, pozivajući se na neimenovane izvore.

Merkel je već raspravljala o toj temi s Peterom Tauberom, generalnim tajnikom Kršćansko - demokratske unije (CDU), i Klausom Schuumllerom, saveznim menadžerom CDU, pišu novine. Bundeskanzlerin, koja predvodi Njemačku od 2005., čelnica je vodeće stranke desnog centra.

Prije nekoliko tjedana, kancelarka je također razgovorala o predizbornoj kampanji s Horstim Seehoferom, predsjednikom Kršćansko - socijalne unije (CSU), sestrinskom strankom CDU. Sudeći po Der Spiegelu, Seehofer želi da obje stranke osvoje apsolutnu većinu, ali je Merkel bila skeptična prema tome.

Njemačkom trenutnom vlada velika koalicija, ili Groszlig;e Koalition, često nazivana kao GroK, koju čine CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka (SPD). Prva vlada kojoj je na čelu bila Merkel također je bila velika koalicija CDU/CSU i SPD.

Merkel će objaviti planira li predvoditi konzervativnu stranku na narednim općim izborima u prvoj polovini 2016. godine, dodaje njemački magazin. Sudeći po anketi instituta Forsa za novine Stern, 56 posto Nijemaca bi voljelo da se Merkel natječe za četvrti kancelarski mandat na izborima u 2017. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close