Riječ nestala

Amerika i Merkel više nisu prijatelji

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 17:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U predizbornom programu Angele Merkel pred predstojeće parlamentarne izbore ovog puta je izostavljen termin "prijatelj" kada se govori o odnosima sa SAD-om. Izbori će biti održani 24. rujna.

U izbornoj kampanji koju su prije četiri godine vodile Krišćanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njena sestrinska bavarska stranka Kršćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), o SAD su govorile kao o "najvažnijem prijatelju" Njemačke izvan Europe, prenosi Reuters.

Prema programu iz 2013. godine, također je "prijateljstvo" sa Washingtonom opisivano kao "kamen temeljac" međunarodne politike Njemačke i govorilo se o jačanju transatlantskih veza kroz uklanjanje trgovinskih barijer, piše Tanjug.

Međutim, kako se navodi, riječi kao što su "prijatelj" i "prijateljstvo" nedostaju u najnovijem izbornom programu CDU-CSU koji nosi naziv "Za Njemačku u kojoj živimo dobro i sretno", a koji su predstavili Merkelova i lider CSU Horst Zehofer.

Kako je britanska agencija prethodno izvijestila, prilikom predstavljanja predizbornog programa, konzervativna stranka Angele Merkel je obećala građanima te države veći broj policajaca, veći broj domova i punu zaposlenost u narednih osam godina. Obećali su da neće povećati porez i da će u budućnosti imati veća ulaganja i najavili da im je cilj da u tijeku sljedećeg mandata izgrade 1,5 milijuna stanova, prenosi Reuters.

Oni su na listu predizbornih obećanja dodali i puno zaposlenje kao cilj - što definira kao stopu nezaposlenosti koja će biti manja od 3% - do 2025, navodi agencija.

"Mislimo da to možemo učiniti", rekla je Merkel na konferenciji povodom predstavljanja programa zajedno s liderom CSU Horstom Zehoferom.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj trenutno iznosi 5,5 prosto, a nivo od 3 posto nije viđen još od "ekonomskog čuda" sredinom 1970-ih godina. Kako se odbrojavanje do glasovanja 24. rujna nastavlja, oni imaju jasno vodstvo u odnosnu na stranku lijevog centra, Socijaldemokratsku partiju Njemačke (SPD), ali, kako agencija ocjenjuje, ipak će im biti neophodno da se udruže s još jednom strankom kako bi mogli da vladaju. CDU-CSU, kako se navodi, prema anketama imaju oko 40 posto podrške, oko 16 procenata ispred SPD-a, njihovog trenutnog koaliciojskog partnera, ali i konkurenta na predstojećim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close