Behind Enemy Lines

Američki specijalci napadaju Raqu

Vijesti / Svijet | 23. 03. 2017. u 11:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija pod vodstvom SAD-a po prvi put je poslala padobrance iza neprijateljskih linija u blizini grada Tabqa u sjevernoj Siriji koji je pod kontrolom ISIL-a, što predstavlja otvaranje nove fronte u kampanji za oslobođenje obližnjeg grada Raqe, priopćeno je u srijedu iz Pentagona, prenosi Reuters.

Američka vojska povela je u blizini Tabke borce savezničke Sirijske arapske milicije, pružajući im oružanu podršku u potezu čiji je cilj ponovno zauzimanje glavne brane koja je u rukama tzv. Islamske države (ISIL), rečeno je iz Pentagona na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Američke vojne snage su sudjelovale u operaciji, barem što se tiče leta do ove lokacije. Pukovnik Joseph Scrocca, glasnogovornik koalicije, odbio je kazati jesu li američki saveznici bili na terenu, ali je ostavio prostora za tu mogućnost.

Sirijske demokratske snage (SDF), savez koji uključuje arapske i kurdske borce, priopćile su da je cilj operacije također bio da blokira svaki napredak sirijskih vladinih snaga sa zapada.

Tzv. Islamska država zauzela je branu u Tabki, također poznatu kao "Brana na Eufratu", kao i obližnju veliku zračnu bazu, na vrhuncu svoje ekspanzije u Siriji i Iraku 2014. godine.

Lokalni dužnosnik koji je upoznat sa operacijama SDF-a izjavio je da se spuštanje padobranaca dogodilo u utorak.

SDF, koje čine i snažna kurdska YPG milicija, zajedno s koalicijskom podrškom koja uključuje zračnu i terensku podršku od strane američkih specijalnih snaga, bore se da opkole grad Raqu.

Kopirati
Drag cursor here to close