Proširenje postrojenja

Američke obavještajne službe potvrdile da je Sjeverna Koreja pokrenula nuklearni reaktor

Vijesti / Svijet | 29. 01. 2014. u 17:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke obavještajne službe priopćile su da je Sjeverna Koreja ispunila prijetnju o unapređenju programa nuklearnog oružja.

Direktor Nacionalne obavještajne službe, James Clapper, rekao je u srijedu da je Sjever proširio veličinu svojih postrojenja za obogaćivanje uranija u nuklearnom kompleksu Nyongbyon i da je ponovo stavio u pogon plutonijski reaktor čiji je rad prekinut 2007. godine.

Clapperovo pismeno svjedočenje dostavljeno Odboru obavještajne službe u Senatu slaže se s procjenama istraživačkih centara koji nadziru nuklearni program Sjeverne Koreje uz korištenje komercijalnih satelitskih snimaka. Južnokorejske obavještajne službe također navode da je reaktor ponovo stavljen u pogon.

Sjeverna Koreja objavila je svoje namjere da "prilagodi i zamijeni" postojeća nuklearna postrojenja nakon testiranja u veljači prošle godine.

Clapper je rekao da je Sjeverna Koreja poduzela prvobitne korake u proizvodnji interkontinentalne balističke rakete iako dosad nisu izvršena testiranja na tom polju.

Kopirati
Drag cursor here to close