Aldina Dugonjić: potporučnica koja razbija stereotipe o ženama u uniformi
Mlada potporučnica
OBJAVA: Srijeda, 14. rujna 2016. 13:25
IZVOR: Sponzorirani članak
AUTOR: Z.S.
Aldina Dugonjić
0

"Biti časnik nije lako. Testiranja su veoma zahtjevna ali sve s ciljem da postanemo odlučne mlade vođe, koje mogu adekvatno odgovoriti na sve zadatke. OS BiH nam omogućavaju dodatno usavršavanje, kako lično, tako i profesionalno, te nam pružaju mogućnost za kvalitetniju budućnost", ističe Aldina.

Aldina Dugonjić, potporučnica Oružanih snaga BiH nakon godinu dana i šest mjeseci službe razbila je sve stereotipe o ženama u uniformi. Iako po zanimanju inženjer prehrambene tehnologije, Aldina je časnik u činu potporučnika. Mnogi mladi smatraju da se u OS BiH uglavnom primaju časnici strukovnih zanimanja, ali kroz Aldinin primjer vidimo da nije tako.

Potporučnica Dugonjić uspješno je savladala niz zahtjevnih fizičkih i psihičkih testiranja. Kaže da joj fizička testiranja koja su najčešće predmet stereotipa za žene u uniformi nisu teško pala, i da ih je podjednako dobro savladala kao i njene kolege. Čak je bilo situacija kada su djevojke završavale ove testove sa boljim rezultatima od mladića.

U daljem razgovoru Aldina kaže kako često dobiva isti set pitanja o tome kako je završila u OS BiH, i kako se snalazi. Međutim, svako tko je bolje upozna brzo shvati da je njen poziv isti kao i bilo koji drugi.

"Biti časnik nije lako. Testiranja su veoma zahtjevna ali sve s ciljem da postanemo odlučne mlade vođe, koje mogu adekvatno odgovoriti na sve zadatke. OS BiH nam omogućavaju dodatno usavršavanje, kako lično, tako i profesionalno, te nam pružaju mogućnost za kvalitetniju budućnost", ističe Aldina.

Znamo da samo obrazovan i sposoban kadar može dati svoj puni doprinos našoj zemlji. S tim u vezi Ministarstvo obrane BiH nastavlja sa obnavljanjem časničinog kadra, odnosno vrši „smjenu generacija" koja će u narednih pet godina proizvesti "zamjenu" oko 2.000 časnika, koji će temeljem odredbi Zakona o službi otići iz OS BiH, uglavnom u mirovinu. Ovim procesom se stvara prilika za zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

Podsjetimo, 5. rujna, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspisalo je IV javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH. Javnim natječajem koji će trajati do 30. rujna 2016. otvaraju se 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi. Ovo je idealna prilika za zaposlenje djevojaka i mladića koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 1.1.2018., kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu.

Više informacija o natječaju se može pronaći na stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba.

Donosimo vam i video priču o mladoj potporučnici Aldini Dugonjić:

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.